Ситуационният център към МВнР работи 24/7 и ще помогне на

...
Ситуационният център към МВнР работи 24/7 и ще помогне на
Коментари Харесай

Таня Димитрова, МВнР: Пристигащите от Судан плачат от радост, че сме ги евакуирали

Ситуационният център към Министерство на външните работи работи 24/7 и ще помогне на всеки, изискал евакуация от Судан. До момента са евакуирани 34 български жители, всеки миг ще кацнат на летището в София още четирима. Повечето са и судански жители, учили в България. В момента те са в несигурно психическо положение от напрежението, който са изживели там. Плачат от признателност и прегръщат посрещащите ги служители от Външното ни министерство. Това сподели за " Фокус "   в предаването " Денят на Фокус " Таня Димитрова, шеф на Дирекция " Ситуационен център " към Министерство на външните работи по тематиката за войната в Судан и ескалацията на напрежението там. 

" В разследване на дейностите на Ситуационния център, от Судан бяха изведени 34 души. Към момента чакаме още трима да вземат вероятно решение да бъдат евакуирани. Намирам се на летището. След няколко минути четирима български жители, които бяха превозени с полет на Шведските въздушни сили към Джибути, чакаме да кацнат в София ", сподели Таня Димитрова.

Тя добави, че има българи, останали там, да се грижат за фамилиите си, само че в границите на идващите дни ще вземат решение дали да бъдат евакуирани, тъй като не е елементарно да се живее, когато край теб има война.

" Действията по евакуацията на български жители бяха напълно координирани от нас и беше им оказано подпомагане от задграничните ни представителства в Аман, Берлин, Кайро, Франкфурт, Хага. Поради усложнената епидемиологична конюнктура в Судан, им следва да преминат през прегледи в Клиниката по инфекциозни болести на Военна болница ", посочи тя.

Повечето от хората, които са с български паспорти, са судански жители, които са учили в България и са се оженили за българки. Те са извънредно интелигентни  хора, само че сега са в несигурно психическо положение, защото някои от тях са оставили фамилиите си там и това, което са претърпели на място, е оказало извънредно влияние върху душeвността им, стана ясно от думите на Димитрова.

" Те плачат, благодарят и описват какво са претърпели - за бомбите, падали в прилежащите къщи, за трудностите, до момента в който стигнат до точките на евакуация. За всеки е търсено самостоятелно решение ", споделя още служителят от Външно министерство.

Димитрова акцентира, че има подготвеност да се окаже помощ и на останалите. Денонощно е отворен Ситуационният център и ще се помогне на всички, поискали евакуация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР