Системите за ранно предупреждение съществуват от дълго време. В близкото

...
Системите за ранно предупреждение съществуват от дълго време. В близкото
Коментари Харесай

Хаваите с най-много сирени за ранно предупреждение в света

Системите за ранно предизвестие съществуват отдавна. В близкото минало по-доброто схващане на естествените бедствия, които провокират произшествия, както и разполагането на усъвършенствани датчици и средства за връзка разрешиха да се подобрят системите за ранно предизвестие и да се разшири описът на следените рискове. На Хавайските острови има над 400 сирени - считани за най-вече в света.

Първите сирени в щата са сложени още през 1940 година По това време те са били предопределени за военна приложимост при положение на противников набези. Експерти споделят, че вярното уведомяване може да избави хиляди човешки животи. Не подобен е случая обаче по време на горските пожари, следени в Мауи. Властите на острова обявиха, че по време на бедствието не са били задействани сирените на гражданската отбрана. По-късно поданици описаха пред публицисти, че не са получили никакво предизвестие и не са разбрали какво се случва, до момента в който не са се сблъскали с пушек или пламъци. Най-малко 110 души починаха в резултат на огненото злополучие. А вредите са за милиарди.

 
Сирените се употребяват най-вече при цунами. И това е повода, заради която доста от тях се намират на крайбрежието. Обществеността е подготвена да търси по-високи места при положение, че сирената прозвучи. На уеб страницата на Агенцията за ръководство на изключителни обстановки на Хаваите е предоставено същото напътствие.
Херман Андая, шеф на Агенцията за ръководство на изключителни обстановки в Мауи

 

Не подобен обаче е казусът в Италия. По време на наводненията в резултат на бурята Кийрън починаха 12 души. Много други обаче бяха избавени поради ранното уведомяване в региона. Въпреки огромните вреди, управляващите в страната споделят, че с помощта на тази система жертвите са били сведени до най-малко.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР