Системата за вземане на решения в Европейския съюз е разбита

...
Системата за вземане на решения в Европейския съюз е разбита
Коментари Харесай

Politico: Системата за вземане на решения в ЕС се срива поради разногласия в Германия

Системата за взимане на решения в Европейския съюз е разрушена заради вътрешните политически разделения измежду ръководещата трипартийна коалиция в Германия, оповестява.

Отвън законотворчеството на Брюксел може да наподобява прекомерно процедурно и институционализирано. Но през последните седмици драма раздруса институциите на Европейски Съюз, като столиците ненадейно оспориха няколко покупко-продажби — считани за уредени — в последния миг. И Берлин е в центъра на всичко това.

Германия се ръководи от трипартийна коалиция - лявоцентристките Социалдемократи, Зелените и настроените към бизнеса Свободни демократи. Триото постоянно има несъгласия за всичко - от военна помощ за Украйна до стимулиране на стопанската система и ограничение на растящите цени на силата.

Вътрешните борби в този момент от ден на ден отвличат Брюксел. Правителството на Берлин трябваше да спре или да форсира покупко-продажбите в последния миг, откакто не съумя да поддържа единна позиция по основни съглашения - макар че преди този момент е помогнало за договарянията по тях. А Свободната демократическа партия, най-малката партия в обединението, постоянно е тази, която играе спойлер, търсейки политически подтик, до момента в който се плъзга към ирелевантност в изследванията.

Оспорването на покупко-продажби сред институциите на Европейски Съюз на последната стъпка от законодателния развой, когато министрите нормално подпечатват съглашение, е извънредно извънредно — нарушава дългогодишните правила на Европейски Съюз.

Безизходицата на закона за възобновяване на природата „ повдига съществени въпроси по отношение на последователността и стабилността на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз “, сподели еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс в понеделник, откакто министрите на околната среда не можаха да одобряват разпоредбите. „ Връщане обратно в този момент, откакто намерихме допустимо най-гъвкавото съглашение и разгледахме всичките ви терзания – доста ми е мъчно да го приема. “

Ако тези правила към този момент не се ползват, съществуват опасения за това какво значи това за Зелената договорка на Европейски Съюз, която понесе тежестта на възраженията против голлинията, и бъдещето на законодателството на Европейски Съюз след изборите през юни. Европейски Съюз от дълго време разчита на основаването на консенсус сред разнообразни политически фамилии и съществени институции – и по-късно да се придържа към тези съглашения, откакто бъдат реализирани, показва още изданието.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР