Сирийското правителство и преговарящите от опозицията, които ще се срещнат

...
Сирийското правителство и преговарящите от опозицията, които ще се срещнат
Коментари Харесай

За пръв път ООН предложи преки преговори между бунтовниците и режима в Сирия

Сирийското държавно управление и договарящите от опозицията, които ще се срещнат в Женева тази седмица, за пръв път ще имат опция да водят директни договаряния за бъдещето на страната си. Това разгласи специфичният делегат на Организацията на обединените народи за Сирия Стафан де Мистура часове преди началото на диалозите, което се чака след идването на делегацията от Дамаск в сряда.

Не е известно обаче дали режимът и бунтовниците, представлявани от обща делегация, ще одобряват това предложение. " Ще го предложим. Ще забележим дали това ще се случи. Но ние ще го предложим, " сподели Де Мистура след среща с делегацията на бунтовниците, излъчена след среща в Рияд. "

Де Мистура сподели пред репортерите и че сирийското държавно управление е приело съветско предложение за преустановяване на огъня в обсадения от сили на режима анклав в Източна Гута (недалеч от Дамаск). " Руснаците преди малко ме осведомиха, че са предложили, а държавното управление е приело помирение в Източна Гута, тъй като бяхме доста обезпокоени за това, " добави той. " Сега би трябвало да забележим дали това ще се случи, само че не е съвпадане, че предлагането и единодушието пристигнаха таман при започване на тази сесия (на мирните договаряния в Женева. "

Пратеникът на Организация на обединените нации към този момент е изразявал упованията си от договарянията, чиято откриваща сесия беше през днешния ден - единствено няколко дни след среща, на която Турция, Русия и Иран съгласуваха визиите си за бъдещето на Сирия. Досега те събираха режима, опозицията и интернационалните артисти, представящи разнообразни ползи в траялата съвсем седем години революция в Сирия, под егидата на Организация на обединените нации. Разговорите сред другите размирен фракции и режима на Асад обаче се случваха задочно.

Диалогът беше под въпрос за няколко часа, откакто сирийското държавно управление разгласи, че делегацията му ще дойде в Женева в сряда, ден след началото на договарянията. Анализатори поясниха решението като алегоричен жест за изложение на неодобрение от обстоятелството, че опозицията продължава да упорства диалозите за бъдещето на Сирия да са обвързани с оставката на президента Башар Асад и изключването на всякаква официална роля за него в преходния интервал, който следва в страната.

Организации, наблюдаващи спора в Сирия, оповестиха, че трима души са починали при обстрел в Източна Гута във вторник, малко преди да бъде оповестено примирието. Междувременно филантропичната организация на Организация на обединените нации написа в " Туитър ", че неин екип е съумял да влезе в Гута от страна, където не се водят сражения сред бунтовници и проправителствени сили.

Източна Гута беше една от няколкото " деескалационни зони " из западната част на Сирия, където Русия контракти помирение, само че сраженията продължиха все пак. При последната държавна атака през уикенда починалите съгласно Сирийската обсерватория за правата на индивида починалите са минимум 43-ма души.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1248)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР