Сирийските кюрдски Сили за защита на народа (YPG) казаха днес,

...
Сирийските кюрдски Сили за защита на народа (YPG) казаха днес,
Коментари Харесай

Сирийските кюрди ще изтеглят военни съветници от Манбидж заради Турция

Сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (YPG) споделиха през днешния ден, че се изтеглят от северния град Манбидж, което може да успокои сериозния раздор сред Съединени американски щати и Турция, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

YPG обявиха, че техните съветници са завършили задачата си за обучаване на локалните сили, известни като Военен съвет на Манбидж, да пазят града. Манбидж, град в Северна Сирия, е единственото по-голямо обитаемо място на запад от река Ефрат, което досега беше под контрола на YPG. Организацията, която е " военното крило " на самопровъзгласената кюрдска автономност в Сирия, настоя, че бойците ѝ са напуснали още през 2016 година след разгрома на " Ислямска страна " там, само че екипът за обучаване на Военния съвет е останал.

Изявлението беше направено, откакто Турция разгласи през вчерашния ден, че се е споразумяла със Съединени американски щати за бъдещето на Манбидж. Решението пристигна след диалози на турския външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон.

И YPG, и Военният съвет са подкрепяни от Съединени американски щати, което обтяга връзките сред Вашингтон и Анкара. Турция счита YPG за терористична организация и упорства кюрдските бойци да изоставен Манбидж от повече от година. Според Чавушоглу членовете на YPG при овакантяване на региона ще бъдат разоръжавани и изпращани източно от Ефрат.

Съединени американски щати и Турция изостриха връзките си поради Манбидж в последните месеци, а Анкара даже заплаши сили на Вашингтон с директен боен конфликт в хода на така наречен интервенция " Маслинова клонка ", почнала през януари.

Очаква се след дефинитивно правене на пътната карта сили на Турция и Съединени американски щати да дават отговор напълно за стабилността в Манбидж, град с арабско болшинство.

На конференция в Анталия обаче Чавушоглу отиде по-далеч и сподели, че съгласно него е нужно да се приложи формулата за евакуиране и върху градовете Ракка и Кобани дружно с други региони, следени от YPG - организация, която " не може да има никаква роля в нито един град ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1368)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР