Сирийката Мара пристигнала в Турция със семейството си преди повече

...
Сирийката Мара пристигнала в Турция със семейството си преди повече
Коментари Харесай

Бежанците в Турция: живот в постоянен страх

Сирийката Мара пристигнала в Турция със фамилията си преди повече от пет години. Тя има бежански статут, само че все пак изпитва същински боязън, когато напуща дома си в Истанбул. " Имам възприятието, че всеки ден вкарват нови правила и тормоз за нас, бежанците. Но най-лошото е, че намерено ни плашат с депортиране в Сирия ", показва тя пред АРД.

Младата жена работи като преводачка. Учила е физика, само че сирийската ѝ тапия не била приета. Въпреки това съумяла да се устрои в Турция и изначало се чувствала добре призната. Мара не е същинското ѝ име - тя се тормози да оповести самоличността си, с цел да не си навлече проблеми с управляващите.

" Кучета, връщайте се към този момент в страната си! "

Преди два дни Мара вървяла по улицата с другарка. Двете си говорели на арабски. Изведнъж се доближила стара жена и извикала: " Кучета, връщайте се към този момент в страната си! ".

" По време на последната предизборна акция бежанците станаха инструмент от вътрешната политика ", изяснява пред АРД Пирил Еркобан от сдружението " Мюлтеджи Дер " - организация, защитаваща правата на търсещите леговище. " В доста сфери в Турция единодушие не съществува, само че що се отнася до отрицателното мнение за бежанците, царува единогласие. "

Дори и социалдемократическият водач на опозицията Кемал Кълъчдароглу неведнъж агитираше против сирийците. Той говореше за над 10 милиона бежанци в Турция - числа, които са надалеч от действителността. А съюзът към президента Реджеп Тайип Ердоган разгласи широкомащабни ограничения за репатриране. И наподобява, че това предизборно заричане в този момент се извършва, разяснява АРД.

" Третират ни като нарушители "

Мара споделя, че в някои дни в квартала ѝ на всеки ъгъл стоят служители на реда и търсят сирийци, които са в Турция незаконно или са регистрирани в различен град. " Третират ни като нарушители ", декларира тя.

В средата на седмицата турският вътрешен министър разгласи, че в последните четири месеца над 105 000 души от разнообразни националности са били експулсирани от страната поради неналичието на годно позволение за престояване.

Приятелка на Мара не издържала на натиска и враждебността и преди известно време напуснала Турция. " Тя остави всичко зад тила си и отиде в Европейски Съюз ", раказва сирийката пред немската медия. Оттогава не е чувала нищо за нея и даже не знае дали е жива.

Договореностите с Европейски Съюз не се извършват

Споразумението сред Европейски Съюз и Турция, подписано напролет на 2016-а година, даде резултат, отбелязва АРД. ЕС даде обещание подпомагане, възлизащо на милиарди евро, а Турция се ангажира да затвори пътищата за бягство от страната и да обезпечи помощи за бежанците от гражданската война в Сирия. Но от повече от три години и двете страни не извършват някои от договореностите.

Пирил Еркобан от сдружението, защитаващо правата на бежанците, споделя, че от лятото на 2022-а година турското държавно управление отхвърля да признава сирийците за бежанци. " Освен това стопански фактори, както и омразата против тях ги карат да се връщат в родината си или да бягат към Европа, макар всички рискове ", изяснява още тя пред АРД.

" Нямахме право да се обадим на никого "

Хамид от Иран, който не може да се върне в страната си по политически аргументи, споделя, че след спор с турския му хазяин  пристигнали служители на реда и го арестували. Завели го първо в полицейски сектор, а по-късно и в център за депортация, показва той пред немската медия.

Хамид прекарал два дни със стотици други мъже навън. " Не ни разрешиха да се обадим на никого - нито на фамилията, нито на юристите. Останахме там два дни, непрестанно валеше. А служителите на реда ни се смееха и ни ругаеха. " На третия ден той бил отведен в претъпкана килия, по пътя към която забелязал по стените знаци на Европейски Съюз. После научил, че въпросният център бил финансиран с пари по съглашението сред Европейски Съюз и Турция.

Служителите му споделили, че в случай че подпише формуляр, ще бъде пуснат незабавно. Документът представлявал единодушие за депортация. Хамид отказал, само че през идващите няколко дни заканите станали толкоз съществени, че се замислил дали да не подпише. Междувременно турската му другарка го разкрила и се обадила на юрист, след което бил освободен и към този момент депортирането му е предотвратено. Турското държавно управление отхвърля съществуването на случаи като този на Хамид, написа АРД.

Следваща спирка Европа?

" Винаги сме считали тези съглашения за аморални ", споделя Пирил Еркобан, имайки поради договореностите между  Европейски Съюз и Турция от 2016-а година. " Навремето това не интересуваше никого. "  Но времената към този момент са други - през днешния ден огромна част от турското население отхвърля този документ, въпреки и не безусловно по морални аргументи, отбелязва АРД.

Хамид и Мара знаят, че враждебността към мигрантите се ускорява и в Европа. Въпреки това и двамата се замислят дали да продължат да живеят в непрекъснат боязън от депортиране или да рискуват с ход, на който гледат като на необработен късмет за независимост.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

“Отворен народ, прелестна природа “: сирийци за България

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР