Сирия осъжда обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира

...
Сирия осъжда обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира
Коментари Харесай

Сирия осъжда експанзионизма на Израел в долината на река Йордан

Сирия осъжда обещанието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да анексира част от окупирания Западен бряг, в случай че бъде избран отново , обвинявайки го в експанзионизъм, оповестява Агенция Франс Прес.

" Сирия остро осъжда известието на премиера ", съобщи източник на сирийското външно министерство пред държавната осведомителна организация SANA, предупреждавайки Израел против " жестоко нарушаване " на интернационалните контракти .

Планираният ход подхожда на " експанзионистичния темперамент " на Израел и неговата история на " набези върху правата на палестинците ".

Критикувани са и неназованите арабски страни, че се стремят да възстановяват връзките си с Израел и " носят историческа отговорност за неговото държание ", добавя SANA.
 Арабската лига жигосах проекта на Израел за анексиране на долината на Йордан
Арабската лига жигосах проекта на Израел за анексиране на долината на Йордан

Турският външен министър Чавушоглу дефинира обещанията на Нетаняху за " расистки "

Израел окупира Западния бряг през войната от 1967 година с ход, в никакъв случай не приет от интернационалната общественост. Освен това Израел завзе и по-късно анексира част от Голанските възвишения от Сирия , като двете страни остават механически във война.

Долината на река Йордан съставлява към една трета от Западния бряг , а израелските десни политици от дълго време преглеждат стратегическата зона като част от територията, от която в никакъв случай не биха се отдръпнали , виждайки я като източната граница на страната.

Съгласно интернационалното право израелските селища на Западния бряг се смятат за противозаконни , защото са построени на земя, която палестинците виждат като част от своята бъдеща страна.

Нетаняху съобщи, че проектите му за анексиране няма да включват палестински градове , като Йерихон, макар че ще бъде обкръжен от територията на Израел .
 Европейски Съюз предизвести Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира
Европейски Съюз предизвести Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

" Политиката на създаване и разширение на селища... е противозаконна съгласно интернационалното право "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР