Сиренето и киселото мляко са здравословни храни, от които всеки

...
Сиренето и киселото мляко са здравословни храни, от които всеки
Коментари Харесай

Домашно сирене и кисело мляко бързо и лесно за начинаещи в кухнята

Сиренето и киселото мляко са здравословни храни, от които всеки организъм се нуждае. Приготвени в домашни условия са още по-полезни, а това не е по никакъв начин мъчно и не лишава кой знае какъв брой време.

Аз започнах да ги подготвям по едно и също време със зареждането на моят наследник, защото се старая да употребява допустимо най-натурални храни. Получиха ми се от първия път, по което осъждам, че не е нещо мъчно, което единствено нашите баби са умеели да вършат.

Сега ще разкрия и цялата философия по приготвянето на сирене и кисело мляко.

Домашно Сирене

За към кг сирене са нужни 5 л мляко (аз избирам краве). Необходимо е да си закупите квас за сирене, която се продава на много места (аз си я купувам от Кауфланд). Прочетете деликатно напътствието на шишенцето с квас, тъй като при другите марки има разлика в количеството капки, които би трябвало да се сложат.

Прясното мляко се изсипва в тенджера и се загрява толкоз, че като поставите кутрето си, да е топло, само че да не пари. След като го затоплите задоволително, го сваляте от котлона и капвате нужния брой капки квас за сирене. Разбъркайте добре и го оставете на страна.

Млякото стартира да се сгъстява. След към 2 часа би трябвало да е задоволително гъсто, с цел да не се разпада - като разклатите тенджерата, би трябвало да стои като желирано. Подготвяте си парче тензух и изсипвате сгъстеното мляко в него.

Връзвате краищата два по два срещуположни и го закачате някъде, с цел да се отцеди добре. Аз нормално го подготвям вечер и до сутринта се се отцедило. Отстранява се тензуха и се слага сиренето в тава. Наръсва се с морска сол, с цел да се осоли и е готово - към този момент имате прясно домашно сирене.

Домашно Кисело мляко

При киселото мляко е належащо прясното мляко да е сварено. Оставя се да изстине, до момента в който стане топло (до към 41-43 градуса). Приготвяте си няколко буркана.

В чаша разбърквате 2-3 с.л. кисело мляко (аз употребявам Елена) с един черпак прясно мляко, до момента в който стане гладка примес. Изсипвате от чашата в буркан и допълвате буркана с прясно мляко.

И по този начин продължавате с останалите буркани. Поставяте капачки и завивате всички буркани с одеяло, с цел да се сгушат на топло. За една вечер киселото мляко е готово.

Приятен вкус и се хранете здравословно!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР