Синята светлина от телевизора, лаптопа и мобилния телефон може да

...
Синята светлина от телевизора, лаптопа и мобилния телефон може да
Коментари Харесай

Телефонът и компютърът ни състаряват. Как?

Синята светлина от тв приемника, преносимия компютър и мобилния телефон може да промени клетъчната конструкция и по този метод да форсира процеса на стареене, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на американски учени.

„ Прекомерното излагане на синя светлина от всекидневно употребявани устройства може да има гибелен резултат върху разнообразни кафези в тялото - от кожни и мастни до сензорни неврони - споделя доктор Ядвига Гибултович, началник на екипа от университета на Орегон. - Изследването ни демонстрира, че избягването на прекалено облъчване може да е добра тактика срещу стареене “.

От предходно проучване на университета е известно, че когато винарките са изложени на светлина, се задействат гени, защитаващи ги от напрежението, и тези, които са непрекъснато на мрачно, живеят по-дълго.

За да схванат за какво високоенергийната синя светлина е виновна за ускорение на стареенето при винарките, учените са сравнили равнищата на метаболити, когато са ги излагали на синя светлина в продължение на две седмици, с индикаторите на такива, стояли единствено на мрачно. Резултатите демонстрират, че излагането на синя светлина провокира съществени разлики в равнищата на метаболитите - доста значими за вярното действие на клетките химикали. Нивата на метаболита сукцинат се усилват, само че на глутамата понижават.

„ Сукцинатът е доста значим за произвеждане на гориво за действието и растежа на всяка клетка. Високите му индикатори след излагане на синя светлина могат да бъдат съпоставени с това бензин да има в колонката, само че не и в автомобила “, изяснява Гибултович.

„ Друг стеснителен резултат е, че молекули, отговарящи за връзка сред невроните - като глутамат, са на най-ниско равнище след излагане на синя светлина “, прибавя Гибултович.

Тези промени приказват, че клетките работят на равнище под оптималното, което може да провокира преждевременната им гибел.

Учените плануват да изследват резултата на синята светлина и с човешки клетки
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР