Синя Луна ще наблюдаваме утре вечер. Тя се вижда веднъж

...
Синя Луна ще наблюдаваме утре вечер. Тя се вижда веднъж
Коментари Харесай

Знамение ли е синята луна на Хелоуин?

Синя Луна ще следим на следващия ден вечер. Тя се вижда един път на две години. Тогава има пълнолуние, а луната ще има бледосив или сребрист цвят. 

Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по един път всеки месец, само че в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се назовава „ синя “.

По стичане на събитията тази година синята Луна ще се появи на небето в нощта на 31 октомври до 1 ноември, когато доста страни честват Хелоуин, а в Мексико стартира Денят на мъртвите.

Определението за синята луна се появява през 40-те години на предишния век. По това време „ Алманахът на фермерите в Мейн “ (най-надеждният източник за климата в продължение на съвсем 200 години) предлага формулировка на Синята Луна - толкова объркана, че доста астрономи имат компликации да я схванат.

За да изясни Синята Луна на явен език, списание Sky & Telescope разгласява публикация през 1946 година, озаглавена „ Веднъж на всяка синя луна “. Авторът Джеймс Хю Прует (1886-1955) цитира алманаха от 1937 година в Мейн и споделя: „ Второто Пълнолуние за един месец, както го пояснявам, се назовава „ Синята Луна “.

Това не е правилно, твърди НАСА, само че най-малко може да се разбере. Въпреки че тази, която ще забележим, не е същинска синя Луна, има луни от този цвят. Те могат да наподобяват сини единствено след изригване на вулкан.

През 1883 година, след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия, хората споделят, че съвсем всяка вечер можело да се види Синя Луна. Със силата на изригването, сходно на 100-мегатонна нуклеарна бомба, облаци от пепел, чиито частици карат Луната да наподобява синя, се издигат до върха на земната атмосфера.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР