Синя Луна, пълна Луна и суперлуна – подобно явление рядко

...
Синя Луна, пълна Луна и суперлуна – подобно явление рядко
Коментари Харесай

Чудо в небето! Идва тройната Луна

Синя Луна, цялостна Луна и суперлуна – сходно събитие рядко се случва, само че на 31 август дружно с него ще сме очевидци и на същински блестящ небесен празник, оповестява " 24 часа ", като цитира физика от Института по астрономия при Българска академия на науките и катедра “Астрономия ” в Софийския университет Пенчо Маркишки.

“Тогава втората по величина планета в Слънчевата система - Сатурн, ще е над спътника ни, над тях ще се вижда най-голямата - Юпитер, а в края на нощта ще изгрява и Венера като Зорница ”, изяснява Маркишки.
-->
Според него на тази красива небесна настройка ще можем да се любуваме през нощта на 31 август в 4,35 ч.

Причините за вълнението по целия свят са няколко. Първо, придвижването на Луната към Земята е в овална форма и постоянно има една точка - перигей, когато тя е най-близо до нас. Според НАСА в този миг, в случай че има и пълнолуние, тогава може да се употребява терминът “суперлуна ”. Обяснението е, че в този миг тя е доста по-красива, по-блестяща и е по-голяма със 7%, тъй като е по-близо до нас.

“Разбира се, това мъчно се вижда с просто око ”, отбелязва Маркишки.

Второ, август 2023 година е един от редките месеци с  две пълнолуния – в неговото начало и в края. В такива случаи второто пълнолуние се назовава Синя Луна, което няма нищо общо с забележимия цвят на Луната, прецизира физикът.

Трето, астрономи от целия свят настояват, че такова съвпадане на събития, когато може да се следи и красивият Сатурн в целия му искра, извънредно рядко се случва.

Не е могло нито през 2009 година, нито ще може през 2037 година, когато се чака Луната да е още по-близо до Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР