Синтия Чънг – преподавател, публицист, съ-основател и редактор на Rising

...
Синтия Чънг – преподавател, публицист, съ-основател и редактор на Rising
Коментари Харесай

Как украинските националисти бяха купени и финансирани от ЦРУ след Втората световна война

Синтия Чънг – учител, журналист, съ-основател и редактор на Rising Tide Foundation (Монтреал, Канадa); написа също за Strategic Culture Foundation, където е оповестено сегашното проучване.

В част 1 от поредицата „ Проверка на обстоятелствата “ бе заложен въпросът:„ Защо през днешния ден в Украйна има толкоз доста нацисти? “ (https://cynthiachung.substack.com/p/fact-checking-the-fact-checkers-why?s=w)

Статията предизвика по-нататъшния въпрос: „ Съединените щати и вероятно НАТО вземат участие ли във финансирането, образованието и политическата поддръжка на неонацизма в Украйна и в случай че да, с каква цел?”

Стигнахме до умозаключение, че с цел да отговорим изцяло на тези въпроси, би трябвало да се обърнем към историческите корени на украинския шовинизъм и връзката му с американското разузнаване и НАТО след Втората международна война.

Историческите корени на украинския шовинизъм

Днес сочат раждането на украинския шовинизъм към началото на ХХ век. Има обаче няколко значими исторически насочни точки, които авансово би трябвало да бъдат конкретизирани.

Киевска Русь – съществувала от края на IX доникъде на XIII век, е федерация в Североизточна Европа, формирана от разнообразни нации, включващи източни славяни, балти и фини, ръководени от династията на Рюрик. Днешните Беларус, Русия и Украйна – всички признават популацията на Киевска Рус като свои културни предшественици.

Киевска Русь престава да съществува вследствие на монголското настъпление през 1240-те. Клонове на династията Рюрик обаче, продължат да ръководят територии на Русь, като Галицийско-Волинското княжество (части от което са в днешна Украйна и Беларус), Новгородската република (обхващата територии на днешна Финландия и Русия) и Владимиро-Суздалското, което се трансформира във Велико Московско княжество и се смята за люлка на великоруския език и националност.



Карта на княжествата на късната Киевска Рус (след

гибелта на Ярослав I през 1054 г.). Източник Уикипедия.

Галицийско-Волинското княжество се признава за васал на Златната орда през XIV век. Златната орда в началото е монголско, а по-късно тюркизирано ханство, корените на което са в северозападната част на Монголската империя.

След като Юрий II Болеслав – княз на Галиция-Волиния, е токсичен през 1340 година, последва революция. Заедно с битката за власт, сред 1340 и 1392 година избухват войни за надзор над района сред Литва, Полша и нейния съдружник Унгария, известни като Галицийско-Волински войни. През 1349 година княжеството е превзето от Полша.

През 1569 година, вследствие на така наречен Люблинска уния, Кралство Полша и Великото херцогство Литва се сплотяват, образувайки Полско-Литовската Речпосполита, която в продължение на повече от 200 години съставлява огромна мощ в Европа. Но през 1648-1657 година, вследствие на въстанието на Богдан Хмелницки, наричано още война сред казаците и Полша, в източните територии на Речпосполита се основава украинско казашко Хетманство. Под предводителството на Хмелницки, запорожките казаци, съюзени с кримските татари и локалните селяни, водят война против полското владичество и силите на обединеното кралство. В хода на въстанието са заклани доста полско-литовци, римокатолически духовници и евреи. Така, Хмелницки се трансформира през днешния ден в главен воин на националистическата украинска история.

Към 1772 година, тогавашната могъща Речпосполита се саморазпада. В хода на три поредни подялби на Полско-Литовската страна, Хабсбургската монархия, кралство Прусия и Руската империя поделят между тях земите ѝ.

При първото делене на Полша през 1772г., Хабсбургската монархия – т.е. Австрийската империя (след 1867г. Австро-Унгария), получава „ Кралство Галиция и Лодомерия “. „ Лодомерия “ е латинизирана форма на името Владимир – княз на Новгород, популярен княз на Киев, който ръководи Киевска Русь от 980 до 1015г. При третото делене на Полша през 1795г., Руската империяполучавапо-голямата част от Волиния.



Карта на разделянето на Полско-Литовската Речпосполита

(често наричана единствено Полша) през 1772, 1793 и 1795 година

През 1914 година Европа е въвлечена в Първата международна война. През март 1918 година, след двумесечни договаряния с Централните сили (Германия, Австро-Унгария, България и Османска Турция), новото болшевишко държавно управление на Русия подписва Брест-Литовския контракт. Като изискване за мира, Русия е принудена да отстъпи териториите на Полша, Беларус, Украйна, Финландия, Естония, Латвия и Литва. Отбелязваме обаче, че Първата международна война още не е приключила; публично краят ѝ е на 11 ноември 1918 година

В резултат на контракта, 11 народности в някогашната Руска империя стават „ самостоятелни “ в Източна Европа и Западна Азия, сред които и Украйна. В реалност те се трансформират във васални страни на Германия с произлизащите от това политически и стопански зависимости. Когато Германия губи войната, след ноември 1918г. Брест-Литовския контракт е анулиран. С капитулацията на Германия, разпадането на Австро-Унгария и на Руската империя, Полша и Украйна оповестяват своята самостоятелност.

При ръководството на Хабсбургите, релативно снизходителното отношение към националните малцинства разрешава да се развият както полски, по този начин и украински националистически придвижвания. И двете обаче имат искания към Галиция. В Западна Галиция, където е била полската столица Краков, болшинството от популацията е полско, до момента в който в Източна Галиция – сърцето на остарялата Галиция-Волиния, доминира украинско население.

От ноември 1918 година до юли 1919 година сред Втората полска република и украинските сили (състоящи се от Западноукраинската национална република и Украинската национална република) се води война. Полша побеждава и още веднъж окупира Галиция.

Следва Полско-съветска война сред февруари 1919 година и март 1921 година Тя съответствува с поредност от спорове, наричани Украинска война за самостоятелност (1917-1921), която се води за образуване на украинска република. През 1922 година Украйна е разграничена сред болшевишката Украинска ССР, Полша, Румъния и Чехословакия. Втората полска република си връща Лвов, дружно с Галиция и по-голямата част от Волиния; останалата част от Волиния става част от Украинската ССР.

През 1929 година в Източна Галиция, намираща се под контрола на Полша, се основава Организацията на украинските националисти (ОУН), която ратува за самостоятелна и етнически хомогенна Украйна. От самото начало в ОУН има напрежение сред младите радикални галицийски студенти и по-старото управление на ветераните от войната, израснало в Австро-Унгарската империя. Младото потомство познава единствено потисничеството на новото полско ръководство и възприема тактиката на незаконните дейности. Това ги прави по-импулсивни, насилствени и безмилостни.

През този интервал се ускоряват полските репресии против украинците. Много от тях, изключително младежта (която счита, че няма бъдеще), губят религия в обичайния правов ред, в остарялото потомство и в западните демокрации, които съгласно тях обръщат тил на Украйна.



Карта на Европа през 1922 година

През 1934 година членове на ОУН убиват полския вътрешен министър Бронислав Пиерацки. Сред наказаните за убийството са Стефан Бандера и Микола Лебед. И двамата съумяват да избягат, откакто германците нахлуват в Полша през 1939 година

Със усилването на полските репресии нараства и поддръжката за ОУН. Смята се, че до началото на Втората международна война ОУН има 20 000 дейни членове и доста повече симпатизанти в Галисия. През 1940 година ОУН се разделя на ОУН-М, ръководена от Андрий Мелник; и ОУН-Б отпред със Стефан Бандера, в която се включва по-голямата част от членовете в Галиция и се състои основно от младежи.

През август 1939 година Съветският съюз и нацистка Германия подписват пакт за ненападение, прочут като Пактът Молотов-Рибентроп, който планува делене на Полша. Източна Галиция и Волиния още веднъж се сплотяват с Украйна, този път с Украинската ССР.

Към Втора част

Превод: Д-р Радко Ханджиев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР