Синодът на Православната църква на Република Северна Македония (РСМ) коментира

...
Синодът на Православната църква на Република Северна Македония (РСМ) коментира
Коментари Харесай

Църквата в Северна Македония не е склонна към компромиси за Охридската архиепископия

Синодът на Православната черква на Република Северна Македония (РСМ) разяснява в своя позиция " слуховете и предложенията, които се чуват напоследък в подтекста на (зло)употребата на светците във всекидневна политическа конотация " , заяви Българска телеграфна агенция.

" Що се отнася до Охридската архиепископия , би трябвало да се знае, че без значение от това кой е бил отпред или до каква степен се е простирала нейната пълномощия в исторически проект, постоянно и най-многобройно е било паството от македонски вярващи. И никой различен с изключение на македонците не пазеше и съхраняваше загатна за античната Охридска архиепископия като своя църква-майка и никой, както македонците, не се опитваше да възобнови нейната активност . И най-после, кой, в случай че не македонските епископи и правилният народ в Македония, се застъпиха и се бориха за нейното приобщаване в единение с останалите православни църкви, както и за обновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна черква ", се акцентира в позицията.

Припомняме, че съпредседателят от македонска страна на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония проф. Драги Георгиев разгласи в телевизионно изявление, че комисията е пред договореност по тематиката . По думите му българските историци упорствали да се подчертае произходът на Охридската архиепископия, с северномакедонските им сътрудници държали на нейното показване като основна част от културния процес на Македония. Той обаче чака на идващото или по-следващото съвещание на взаимната комисия да бъде реализирана договореност по въпроса.
 Консенсус по разногласието за Охридската архиепископия сред България и РСМ?
Консенсус по разногласието за Охридската архиепископия сред България и РСМ?

В страната държали тя да се показа като основна част от " културния процес на Македония

Синодът на Православната черква на Северна Македония разяснява и светите братя Кирил и Методий, за чието взаимно честване по комисията реализира единодушие през 2019 година

" С делото си осветиха целия славянски свят със светлината на Христовото евангелие и по тази причина всички славянски нации имаха и имат опция да свидетелстват това Евангелие на своя език. Заради своята безрезервност и всеотдайност в мисионерската и просветителната си активност, те даже са приети за съпокровители на цяла Европа. И по този начин, активността на светите братя, както и на всички светии, се простира върху целия човешки жанр и всяко тяхно ограничение и възхвала единствено с някои, а не с всички, които почитат тяхното богоугодно дело, ще значи опит за ограничение, а по този метод и опит за обезличаване на същото ", акцентират от Синода.
 Документален филм твърди, че родината на славянската писменост е РСМ
Документален филм твърди, че родината на славянската писменост е РСМ

Българска академия на науките упорства за бърза реакция от страна на България

Отбелязват също, че точно св. св. Кирил и Методий са тези, " които заради любовта си към Бога и житейския си героизъм са изпълнили Христовото обръщение - всички едно да бъдем едно и макар че всеки от тях произлиза от несъмнено място и от избран народ, тяхното значение и деяние не се лимитират единствено до една област, а те имат еднообразно значение за всички нации, които ги почитат ".

" Затова слагането им в тясна национално-политическа рамка е недопустимо за нас и унизително за тях ", безапелационна е Православната черква на Република Северна Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР