Синодалното събрание за реформиране на католическата църква в Германия реши

...
Синодалното събрание за реформиране на католическата църква в Германия реши
Коментари Харесай

Гръм в християнството! Католическата църква в Германия ще благославя гей двойките

Синодалното заседание за реформиране на католическата черква в Германия реши през днешния ден до март 2026 година свещениците да имат право да благославят хомосексуални двойки. В християнството даването на благословия е освен детайл на утвърждение, само че и на първо място внасяне на святост, божествена воля и духовно възмездие.

Петото - и последно по тематиката за промените, синодално съвещание във Франкфурт на Майн събра над 200 души, немските католически епископи и представители на общностите на миряните. Подобно на предходните, то е белязано от напрежение сред реформатори и консервативни среди измежду все по-открито противоречие на протичащото се от Ватикана, показва " Асошиейтед прес ".

От 202 членове на събранието 176 гласоподаваха " за ", 14 се оповестиха срещу и 12 се въздържаха.

Процесът, именуван още Синодален път, стартира през 2019 година в отговор на рецесията с разкритията за полови похищения от чиновници на католическата черква в Германия и доста други страни. Сред обсъжданите до събота тематики са още дали да бъде разрешено на дами да бъдат дякони и да имат ли вярващите роля при избирането на епископи.

Одобрението е допустимо след единодушие на най-малко две трети от 67-те немски епископи. Постигането на подобен резултат за либерализиране на учението се смяташе за доста мъчно, макар че има поддръжката на 82% от католиците в страната, добавя АП.

Как тъкмо ще бъде приложено решението от през днешния ден зависи от работата на 74-членен Синодален комитет, който настоящето заседание би трябвало да избере. Задачата му е да откри нужните форми и ограничения в границите на 3 години. Ако не се реализира единодушие за тях, решението от през днешния ден може да не се осъществя.

В опит да успокоят терзанията във Ватикана водачите на немската черква категорично акцентират, че процесът няма да провокира схизма в католическата черква. През януари папа Франциск сподели в изявление, че разговорът е нещо положително, само че всичко това може да се трансформира в " идеологическа " вреда. Той подлага на критика и това, че в Германия процесът се ръководел от " елита " на локалната черква, а не от " всички Божии хора ".

В Германия обаче епископите са под напън точно от вярващите католици, мнозина от които не утвърждават прекомерно консервативния съгласно тях метод на техния съотечественик папа Бенедикт XVI. Георг Бетцинг, епископът на Лимбург и ръководител на Конференцията на немските епископи, сподели, че " тази черква, моята черква, заслужава да не я оставяме в това положение ". Според него препоръчаните промени имат за цел църквата по-добре да служи на предназначението си, написа лупа.бг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР