Синият цвят на Народната партия ще доминира в испанския Конгрес,

...
Синият цвят на Народната партия ще доминира в испанския Конгрес,
Коментари Харесай

Изборите в Испания: Сега накъде - „невъзможни“ коалиции или нов вот?

Синият цвят на Народната партия ще господства в испанския Конгрес, само че политическата палитра не може да запълни и половината пленарна зала... даже не комбинира идеологически близки цветове.С общо 170 места в долната камара на Народното събрание десните и крайнодесните са единствено на 6 гласа от безспорното болшинство.Социалистическата партия и радикалната левица Сумар останаха със 153 места общо, само че имат по-големи благоприятни условия за набиране на поддръжка – националистически и сепаратистки обединения – което чисто математически може да докара до болшинство.Сенатът (горната камара на парламента) обаче е доминиран от Народната партия, което може да блокира доста част от законодателната стратегия на бъдещото държавно управление.
Имахме ли изгода от изборите, тъй като се откри тип политическа обсада и би трябвало доста разсъдък от водачите, с цел да излезем от нея. Педро Санчес излезе по-силен от тези избори и може да договаря с останалите леви партии за болшинство в Конгреса.
Мойсес Руиз – професор по политическа комуникация 

Но в горната камара – Сената – болшинството е на Народната партия. Много закони би трябвало да преминат през утвърждението на Сената, с цел да бъдат утвърдени, а това би могло до докара до законодателна обсада. Да забележим какво ще стане.Парадоксално – министър председателят в оставка Педро Санчес може да потърси поддръжка за държавно управление от партията „ Заедно за Каталуния “ на Карлес Пучдемон, която преди изборите съобщи, че няма да го поддържа.Самият Пучдемон се укрива от испанското правораздаване след оповестяването на самостоятелност на Каталуния през 2017 година В понеделник прокурор изиска наново активиране на интернационалната заповед за арест против него.Вариантите за коалиция или за държавно управление на малцинството не са изключително надеждни, по тази причина доста анализатори виждат единствено едно решение – нови избори преди края на тази година. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР