Сините очи са не само най-харесвани, но и най-интересни за

...
Сините очи са не само най-харесвани, но и най-интересни за
Коментари Харесай

Доказано: Синеоките хора понасят по-леко болката

Сините очи са освен най-харесвани, само че и най-интересни за учените. Произходът на светлите нюанси на ириса остава мистерия и за тях. Оказва се, че цветът на очите въздейства върху качествата на човек. Например, синеоките хора по-лесно понасят болката и се оправят по-добре в учебно заведение, съгласно откриватели.

Всъщност актуалните учени откриват от ден на ден разлики сред притежателите на светли и тъмни очи. Например през 2014 година от Университета в Питсбърг откриха, че дамите с бяла кожа и сини или зелени очи понасят болката доста по-лесно, в сравнение с дамите с кафяви очи. Американски специалисти, ръководени от професор по анестезиология Ина Белфер, стигнаха до този извод, наблюдавайки 58 бременни дами. 

Оказа се, че при майки със светли нюанси на ириса прагът на болката е доста по -висок. В допълнение, родилките със сини очи демонстрират по-малка нервност и е по-малко евентуално да страдат от меланхолия.

Ето с какво още се отличават хората със сини очи от останалите.

По-вероятно е да развият въодушевление към алкохола

Въпреки обстоятелството, че синеоките хора са по-малко податливи на стрес, учени от Университета в Атланта в Джорджия са открили, че те са най-склонни да развият въодушевление към алкохола. Американски учени, които са изследвали 12 хиляди мъже и дами, са открили, че синеоките хора пият доста повече от тъмнооките. Факт е, че притежателите на светли очи се нуждаят от повече алкохол, с цел да настъпи интоксикация в организма. 

Справят се по-добре в учебно заведение и на работното място

Но притежателите на сини очи се оправят по-добре в учебно заведение и реализират по-добри резултати в професионалната сфера. Така най-малко настояват учени от университета в Луисвил, които са направили огромен разбор на база съответната статистика. 

Оказа се, че синеоките хора са по-успешни в усвояването на учебната стратегия, а също по този начин демонстрират положителни резултати в спортове като хокей и голф. 

Виждат по-добре в тъмното

Експерти от университета в Питсбърг са разкрили, че остротата на нощното виждане е директно обвързвана с цвета на пигментсъдържащите и отразяващи светлината кафези, наречени хроматофори. Колкото по-тъмен е цветът на очите, толкоз по-плътен е хроматофорният пласт и толкоз по-интензивна е пигментацията. Ясно е, че при притежателите на светли очи пластът на тези кафези е много тъничък и по-слабо обагрен.

Пигментният пласт на окото е тип щит и този щит при хората със сини очи не е толкоз „ благонадежден “, както при хората с кафяви очи, защото всмуква доста повече светлина. Това значи, че хората със светли очи в действителност виждат по-добре в тъмното, в сравнение с тъмнооките. Освен това, съгласно учените, синеоките човеци са по-малко склонни да страдат от катаракта.

По-малко податливи са на витилиго

Синеоките хора също са по-малко склонни да развият витилиго (нарушения на пигментацията). До такива изводи са стигнали членове на интернационална група учени, ръководена от Ричард Сприц. Изследователите са изследвали генома на към 3 хиляди кавказци. Сред тях са били 145 доброволци, страдащи от витилиго.

Учените откриват 13 гена, показващи влечение към витилиго. Прави усещане, че измежду доброволците, страдащи от витилиго 43% са с кафяви очи, 30% са със зелени очи и единствено 27% са със сини очи. Въз основа на резултатите от изследването специалистите стигат до извода, че синеоките хора са по-малко податливи на витилиго.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР