Сингапур ще обеси тази седмица двама осъдени за наркотици. Сред

...
Сингапур ще обеси тази седмица двама осъдени за наркотици. Сред
Коментари Харесай

За първи път от близо 20 г.: Сингапур ще екзекутира жена

Сингапур ще обеси тази седмица двама наказани за опиати. Сред тях е първата жена, която ще бъде изпратена на бесилото от близо 20 години насам, обявиха правозащитни групи, които приканват изтезанията да бъдат спрени.

56-годишен мъж, наказан за трафик на 50 грама хероин, ще бъде обесен в сряда в пандиза Чанги в югоизточната част на азиатската страна. А 45-годишната наказана жена, ще бъде изпратена на бесилото в петък. Тя е наказана на гибел през 2018 година за трафик на към 30 грама хероин, оповестява Агенция Франс Прес.

Ако присъдата бъде изпълнена, Саридеви Джамани ще бъде първата жена, екзекутирана в Сингапур от 2004 година насам, когато 36-годишната фризьорка Йен Мей Уен беше обесена за трафик на опиати, съобщи активистката на TJC Кокила Аннамалай.

Двамата пандизчии са сингапурци и фамилиите им са получили вести, в които са посочени датите на изтезанията.

Служителите на пандиза не са дали отговор на въпросите на Агенция Франс Прес, изпратени по електронната поща, с цел да получат удостоверение.

Сингапур постанова смъртно наказване за избрани закононарушения, в това число ликвидиране и някои форми на похищение.

В страната работят и едни от най-строгите закони за битка с опиатите в света: Трафикът на повече от 500 грама канабис и 15 грама хероин може да докара до смъртно наказване.

Откакто държавното управление възобнови изтезанията след двегодишно спиране по време на пандемията от COVID-19, до момента са обесени минимум 13 души.

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " прикани Сингапур да спре идните изтезания.

" Неприемливо е управляващите в Сингапур да не престават грубо да извършват още изтезания в името на контрола върху опиатите ", съобщи специалистът по смъртното наказване на “Амнести ” Киара Санджорджо.

" Няма доказателства, че смъртното наказване има неповторим възпиращ резултат или че оказва някакво влияние върху използването и съществуването на опиати. Докато страните по света отстраняват смъртното наказване и подхващат промени в политиката за опиатите, управляващите в Сингапур не вършат нито едното, нито другото ", показва Санджорджо.

Сингапур упорства, че смъртното наказване е дейно средство за въздържане на престъпността.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР