Сингапур е един от най-скъпите пазари на имоти в света.

...
Сингапур е един от най-скъпите пазари на имоти в света.
Коментари Харесай

Защо все повече богати родители купуват скъпи имоти на децата си в Сингапур

Сингапур е един от най-скъпите пазари на парцели в света. Затова не е изненадващо, че купувачите на жилища в островния град-държава имат забележително финансово положение. През юли английският милиардер Джеймс Дайсън купи най-скъпият първокласен апартамент там за 54,2 милиона $.

Сега обаче има нова наклонност - родителите да купуват скъпи жилища на името на своите деца. Това евентуално е опит те да избегнат данъчните такси за притежаването на втори и трети парцел, написа Bloomberg.

Островният град-държава одобри спомагателен налог (ABSD) за купувачите, които не употребяват парцелите за непрекъснати жилища през 2011 година. Тогава купувачите са били разграничени на три категории: поданици на Сингапур, непрекъснати поданици и задгранични жители или нефизически лица.

Много купувачи натрупват благосъстояние, инвестирайки в парцели. За тях политиката ABSD за второ жилище изисква спомагателен налог от 7% и 10% за трети парцел.

През юли 2018 година държавното управление на Сингапур стегна още повече ограниченията като дефинира още две нови категории купувачи в допълнение към към този момент съществуващите три - предприемачи и разработчици. За жителите на Сингапур данъкът ABSD се е нараснал до 12% за втори дом и 15% за всеки идващ парцел.

Откакто е въведена тази политика с спомагателния налог през предходната година, специалисти виждат, че се е нараснал броя на покупките от богати родители, които записват жилището на името на своите деца. Те евентуално се пробват да избегнат спомагателните такси.

За притежаването на жилище в Сингапур, условието е притежателят му да има навършени 21 години. Това обаче не значи, че родителите, чиито деца са по-малки, не могат да трансферират парцела на тяхно име. Един от разновидностите това да се случи е като родителите открият доверителни сметки на името на своите деца. Така, макар че сметката е на името на детето, настойникът може да купи жилище за него. Откриването на доверителна сметка обаче е скъпо и няма доказателства дали по този метод купувачите могат да избегнат спомагателния налог за второ и трето жилище. Според специалисти се е нараснал и ползата към откриването на доверителни фондове.

Сингапур не е единственото място, където децата живеят в скъпи жилища, с помощта на данъчните промени за парцели. Така през 2017 година Канада опита да усили броя на предлаганите чартърен жилища във Ванкувър, като наложи налог от 1% за празните домове, основан на облагаемата стойност на парцел от миналата данъчна година. В резултат на това притежателите започнаха да дават чартърен своите жилища на студенти от колежа на извънредно ниски суми.

Според данни на Bloomberg парцел във Ванкувър, на стойност 3 милиона $ се отдава чартърен за 3 378 $ на месец. Друго имение в града с 9 спални, сауна, и зала за билярд е отдадено чартърен на 14 студенти, като всеки от тях заплаща едвам 825 $ месечен наем. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР