Синдром на сварената жабаТози синдром се свързва с емоционалната умора,

...
Синдром на сварената жабаТози синдром се свързва с емоционалната умора,
Коментари Харесай

Емоционалната разруха или защо толкова много хора страдат от синдрома на сварената жаба

Синдром на сварената жаба

Този синдром се свързва с прочувствената отмалялост, която се появява, когато се намирате в обстановка, в която не виждате никакъв излаз. Безропотното приемане на обстановката води и досега на “опарването ” – порочният кръг, който постепенно ви унищожава прочувствено и умствено, до момента в който не се стигне досега на цялостната изтощеност.

Френският публицист и мъдрец Оливие Клерк разказва това положение като синдром на сварената жаба.

Сварената жаба

Философът разяснява и за какво синдромът се назовава тъкмо по този метод. Ако една жаба се постави в тенджера, в която температурата постепенно се повишава, то тя ще настрои температурата на тялото си последователно. Но когато водата заври, жабата няма по какъв начин да промени температурата си и ще се опита да скочи. Но бягството ѝ ще бъде невероятно, тъй като цялата ѝ сила е била изхабена, с цел да контролира температурата си. Жабата е неспособна да се избави и умира във врящата вода.

Какво убива жабата? Високата температура на врящата вода или неверният избор за остане във водата прекомерно дълго, преди да изхаби силата си за бягство?

Бавната прочувствена съсипия

Ако прочувственото утежняване е постепенно, то всичко се случва неусетно. Осъзнаването на казуса се случва прекомерно късно, когато към този момент сме затънали в отрицателни страсти.

Ето за какво синдромът на жабата може да се следи в ежедневни обстановки – любовни и фамилни връзки, работно място и другари.

Скок в точния миг

Бавният и безмълвен развой на адаптиране към неприятни обстановки може да докара до неспособност за скок, когато прочувственото положение е влошено. Забелязването и осъзнаването на казуса още в зародиш е вярното решение, с цел да се избавите от разрухата.

Задължително е да бъдете деликатни и да обмисляте за какво дадена обстановки ви е предиздвикала да се чувствате дискомфортно. Когато знаете какво желаете и какво ви кара да се чувствате зле, можете да уловите незабавно обстановки, които в изтощават прочувствено.

Синдромът на сварената жаба може да бъде преустановен още в зародиш, без да се стига до безуспешни опити за скок и за отърваване от даден проблем. Пълното осъзнаване и премисляне могат да спасят страстите ви.

“Стига! ”

Ситуациите, които са ви неприятни, би трябвало да останат в предишното. Трябва да умеете да казвате по кое време нещо не ви е прелестно и ви изтощава прочувствено. В никакъв случай не трябва да оставате във връзки, които ви натоварват по какъвто и да било метод. Просто запомнете, че само вие можете да извършите скока от врящата вода и да се спасите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР