Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са потърсили от Гигинския

...
Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са потърсили от Гигинския
Коментари Харесай

Гигинският манастир се оказа длъжник на КТБ

Синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка са потърсили от Гигинския манастир Св. св. „ Козма и Дамян” дълг от над 330 хиляди лева заяви бТВ. Заради невърнатия заем манастирът даже е бил разгласен за продажба на търг с скрито наддаване, само че не се е явил претендент.

Целта на заема била манастирът да се ремонтира, изясни игуменът му отец Никанор. Кредитът е обезпечил половината от сумата, твърди той. Останалите били по европроект. Парите са били изтеглени през май 2014 година, месец преди банката да банкрутира.

„ Съвкупно беше 790 000 лв.. Този план се извърши от една компания, която получи един заем от 395 000 лв.. При това кандидатстване манастирът, подобен е законовият ред, взе участие дружно с тази компания и парите ги получи манастирът. Фирмата, откакто получи парите изцяло от манастира, просто затвори порти, банката КТБ банкрутира, отпуснатият заем необичайно за какво не е бил обезпечен”, съобщи Никанор.

Още при започване на 2016 година манастирът е получил заповед за осъществяване, издадена от районния стд в Брезник. Срещу имуществото му обаче не може да се насрочи наложително осъществяване.

„ От 1 януари влезе една корекция в Закона за вероизповеданията – насилственото осъществяване против църкви и манастири към този момент не е допустимо. Ето, компанията изчезва, парите увисват”, изясни Никанор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР