Синдикатите втвърдиха тона и директно поискаха оставки заради продължаващото забавяне

...
Синдикатите втвърдиха тона и директно поискаха оставки заради продължаващото забавяне
Коментари Харесай

Напрежение заради заплати: Искат главата на зам.-министър Ганка Петрова

Синдикатите втвърдиха тона и непосредствено желаеха оставки поради продължаващото закъснение на изплащането на растежа на заплатите на университетските преподаватели.

Председателите на синдикалните организации в над 20 висши учебни заведения упорстват пред премиера акад. Николай Денков за оставката на зам.-министъра на образованието проф. Генка Петрова, заяви за „ Сега “ Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ. Според тях точно проф. Петрова лобира за няколко медицински университета, поради което останалите не могат да си получат средствата за нарастване на заплатите на университетския състав.

За висшите учебни заведения от бюджета за т.г. бяха отпуснати спомагателни целеви 16 млн. лева за нарастване на преподавателските хонорари. Това трябваше да стане със задна дата – от 1 август, много по-късно от нарастването на заплатите на учителите, за които растежът влезе в действие от 1 януари. Договорката бе с тези пари да се обезпечи растежа на минималната заплата за най-ниската академична служба помощник – от 1500 на 1810 лева Първата десетдневка на октомври обаче минава, а университетските преподаватели още не могат да си получат нарастването.

Само преди броени дни – в петък – от профсъюз Висше обучение “ изпратиха остра позиция до премиера, в която обявиха, че повода за забавянето е неналичието на разговор с министерството, като показаха и личен провинен – зам.-министър Генка Петрова, която е от квотата на Политическа партия. Според тях тя искрено лобира за няколко медицински университета (самата тя е от МУ-София – бел. ред.), поради което останалите висши учебни заведения не могат да получат полагаемото им се.

Тогава от МОН обясниха, че цяло лято са имали срещи с представители на Съвета на ректорите и на синдиката, като през това време са изработили над 10 оферти за систематизиране на въпросните 16 млн. лева

Реклама

В последна сметка е бил показан един план на общо решение за разпределянето им, против който обаче остро възразили от Асоциацията на медицинските университети. „ След среща с ръководителя на Съвета на ректорите все още МОН е предложило за утвърждение на синдикалните организации минимално изменен вид, за който се чака тяхното мнение.

Средствата могат да бъдат преведени още идната седмица, в случай че този консенсус бъде реализиран сред тях “, обявиха от МОН.

От синдикалните организации на ВОН обаче не одобряват тази позиция на МОН, която съгласно тях е отбягване на отговорност. „ Всички се подписахме под оферти план. Какви пълномощия има Асоциацията на медицинските университети, която не е сътрудник на МОН и няма даже консултативен глас? Защо поради нея зам.-министър Петрова еднолично трансформира този вид, под който стои подписа на министъра? Това е чист лобизъм “, възмущават се от синдиката.

Оттам изясняват, че откакто са разбрали, че се трансформира подписаната таблица, са я поискали, а от МОН две седмици са отказвали да им я покажат. „ След като написахме отвореното писмо, ни я изпратиха и видяхме измененията. Стана ясно за какво я крият “, разяснява Лили Вълчева. По думите й разновидността на проф. Петрова ще облагодетелства няколко висши учебни заведения, измежду които най-големите медицински университети, които са измежду най-богатите и дават високи заплати на доценти и професори. 

„ Какво значи синдикати и университети да реализират консенсус? МОН би трябвало по-категорично да каже, че тези средства са за гарантиране на оптимален растеж на минималната заплата в университетите и тогава няма да има опция за никакви пазарлъци.

Става въпрос за чиста математика “, разяснява пред „ Сега “ ръководителят на парламентарната комисия по обучение Красимир Вълчев, който възнамерява да провежда среща в комисията сред МОН и университетите по тематиката тази седмица. По думите му след показване на втория вид на плана, за който са упорствали медицинските университети, се е оказало, че за тях остават 2-3 млн. лева, които, в случай че се разпределят сред всички, ще стигнат за по-висок растеж от 1810 лева на минималната заплата за асистентите.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР