Синдикатите в образованието имат пет искания към държавата и заплашват

...
Синдикатите в образованието имат пет искания към държавата и заплашват
Коментари Харесай

Синдикатите в образованието заплашват със стачка

Синдикатите в образованието имат пет претенции към страната и заплашват с национална стачка.

Преподавателите упорстват заплатите им да са 125% от междинната работна заплата. Увеличението е заложено в бюджета за 2023-та, синдикатите обаче остават в протестна подготвеност. Защо?

Правителството даде обещание нарастване с 25% незабавно и с 50% от началото на 2024 година

Детелина Божкова преподава от 22 години. Заплащането не подтиква напъните, които се поставят, споделя учителят по британски език.

„ Изключително мъчно и натоварващо. От седем и половина сутринта в час… до един часа следобяд. Едва си покриваме потребностите. Човек, когато има и семейство, нещата излизат отвън надзор “, изяснява Детелина Божкова, преподавател по британски език в ОУ „ Драган Манчов “ - Пловдив

Преподавателите упорстват за по-добри условия и по-високи заплати

Синдикатите упорстват още за непрекъснати трудови контракти за просветителни посредници и заплата 85% от учителската, както и разноските за обучение да останат 4,5 % от Брутният вътрешен продукт, а в дълготраен проект – 6%.

„ Надяваме се освен парите за училищен заплати, а като цяло парите за обучение да бъдат повече. И настояваме изрично за 125% заплати над междинна брутна заплата за страната “, безапелационен е доктор Юлиян Петров от профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “

Настояването е за градеж на нови

Според плановете на „ Бюджет 2023 “ нарастването за учителите е планувано, както и растеж на заплатите на асистентите в университетите.

„ Наистина е подложен разговор с Министерство на финансите по тези обособени пера, свързани с избрани нараствания - на студентски стипендии, докторантски стипендии, студентски общежития и така нататък “, сподели проф. Галин Цоков, новият министър на образованието и науката.

Проучване демонстрира, че може да се стигне до национална стачка на педагозите

Това са думи, дано го забележим черно на бяло, отвръщат от синдикатите. Те упорстват и за възстановяване на материалната база, за което по техни сметки са нужни 200 млн. лева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР