Синдикатите сезираха Инспекцията по труда за нарушения на законодателството Сигнал

...
Синдикатите сезираха Инспекцията по труда за нарушения на законодателството Сигнал
Коментари Харесай

Принуждавали работници в тотализатора да подписват споразумение да ги глобяват

Синдикатите сезираха Инспекцията по труда за нарушавания на законодателството
Сигнал на съображение член 406, ал.1 от Кодекса на труда за позволени целенасочени и груби нарушавания на трудовото законодателство в Държавно дружество „ БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР “, пуснаха синдикатите.

Кремена Атанасова, Председател САС „ Подкрепа “, адресира сигнала си до служебния състезателен министър Весела Лечева и Екатерина Асенова, която е шеф на Инспекцията по труда. В момента отпред на БСТ са доближени на някогашния министър Радостин Василев.

Според документите, управлението на предприятието е предложило на 2/3 от чиновниците сключване на Допълнително съглашение, в което с текстове, които съставляват извънредно жестоко тъпчене на съществени правни правила и институти на българското трудово законодателство.

В препоръчаното от работодателя в допълнение „ съглашение “, четем:

„ Създава се нова точка в подписания сред страните трудов контракт, със следното наличие:

т.1. Други условия:

т.1.1. При нарушаване от работника/служителя на трудовата дисциплинираност, открито с влезнала в действие заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказване, същият дължи на работодателя ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за това нарушаване на трудовата дисциплинираност в размер, както следва:

– 50 (петдесет) лв. при наложено дисциплинарно наказване „ забележка “ по чл.188, ал.1, т.1 от Кодекса на труда;

– 100 (сто) лв. при наложено дисциплинарно наказване „ предизвестие за уволняване “ по чл.188, ал.1, т.2 от Кодекса на труда; “

С други думи, Изпълнителният шеф на Директива за птиците „ Български състезателен тотализатор “, в качеството си на шеф, „ договаря “ с служащите и чиновниците и вкарва нов тип глоба за позволени дисциплинарни нарушавания отвън изчерпателно и императивно регламентираните в настоящото трудово законодателство. Изпълнителният шеф на Директива за птиците „ БСТ “, както и съответните длъжностни лица в управлението на предприятието, очевидно не знаят, че дисциплинарното нарушаване може да бъде глобено единствено посредством изчерпателно плануваните в Кодекса на труда дисциплинарни санкции, се споделя в сигнала.

„ С посоченото дотук, своеобразното творчество по основаване на нови трудовоправни правила не се изчерпва “, написа Атанасова.

„ Посоченото в сегашния сигнал държание е неприемливо за който и да е шеф в Република България, само че впечатляващ в тази ситуация е обстоятелството, че такива текстове се оферират от шеф – държавно дружество, с необикновен обществен статут и имидж. Предвид естеството на нарушаването, позволявам, че работодателят не осъзнава, че подписа на работника/служителя под такива текстове не ги санира и не амнистира работодателското нарушаване пред контролните органи, само че това от своя страна допуска, че работодателят без терзание ще пристъпи към използване на незаконосъобразните текстове на подписаните съглашения и по този начин ще се осъществят неустановен брой систематични и мултиплициращи се нарушавания. С оглед горното, с актуалното Ви призовавам да извършите инспекция по показаните в сегашния сигнал условия и да предприемете незабавни ограничения за попречване и прекратяване на нарушаванията “, приключва сигналът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР