Синдикатите призоваха Европейската комисия да въведе максимални температурни граници за

...
Синдикатите призоваха Европейската комисия да въведе максимални температурни граници за
Коментари Харесай

Синдикати с призив към ЕК за таван на температурите за работещите на открито

Синдикатите приканиха Европейската комисия да вкара оптимални температурни граници за работещите навън, откакто трима души починаха по време на промяна в Мадрид по време на изпепеляващата гореща вълна предходната седмица.

Макар че в няколко държави-членки има законодателство, ограничаващо работното време при несъразмерни горещини, праговете варират, а в доста страни няма национални ограничавания за горещините, оповестява БГНЕС.

Според изследване на социологическата организация Eurofound 23% от всички служащи в Европейски Съюз са били изложени на високи температури през една четвърт от времето. В селското стопанство и индустрията този % доближава 36%, а при строителните служащи - 38%.

Предишни проучвания свързват високите температури с редица хронични болести и нараснал риск от контузии на работното място.

" Работниците са на предната линия на климатичната рецесия всеки ден и се нуждаят от отбрана, която да подхожда на все по-нарастващата заплаха от рискови температури ", съобщи Клаес-Микаел Стал, заместник-генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

ЕКП съобщи, че множеството страни от Европейски Съюз нямат законодателство за оптималните температури на работните места, макар че Белгия, Унгария и Латвия са въвели някои ограничавания за активността.

Във Франция, където понастоящем няма ограничавания за работната температура, единствено през 2020 година 12 служащи са умряли заради излагане на топлота, съобщи профсъюзът.

В Испания, където предходната седмица трима служащи починаха от мощна горещина, има въведени температурни ограничавания, само че единствено за някои специалности. В събота в Мадрид умря 60-годишен чистач на улици, нает на едномесечен контракт, откакто припадна на улицата от топлинен удар по време на работа предходния ден. По това време температурите в Мадрид наближаваха 40 градуса. 56-годишен служащ в склад в предградие на Мадрид също умря в събота, откакто получи топлинен удар по време на работа. В четвъртък силите за сигурност оповестиха за гибелта на служащ в резултат на горещината в Паракуелос де Харама, в покрайнините на столицата.

Миналата седмица градът реализира съглашение със синдикатите за ограничение на ръчното разчистване на улиците до температура под 39°C.

При междинните международни температури, които са с над 1,1°C по-високи от тези в прединдустриалната ера, Европа е наранена от от ден на ден рекордни горещини.

Според учените световното стопляне ще продължи да прави смъртоносните горещини по-чести и по-интензивни с все по-високи равнища на въглеродно замърсяване на атмосферата.

Климатичната научна група на Организация на обединените нации тази година предизвести, че при стопляне с 2 градуса десетки милиони хора ще бъдат подложени на рискови горещини; проектите на страните за климата плануват Земята да се затопли с 2,7С.

" Горещите талази могат да бъдат съдбовни за хората, които работят незащитени от слънцето, както към този момент видяхме в Испания това лято ", сподели Стал.

Той съобщи, че Европейски Съюз се нуждае от законодателство за целия континент по отношение на оптималните работни температури, защото " времето не се преценява с националните граници ".

" Политиците не могат да не престават да подценяват заплахата за нашите най-уязвими служащи измежду комфорта на климатизираните си офиси ", сподели той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР