Синдикатът на административните служители /САС/ Синдикатът на административните служители /САС/

...
Синдикатът на административните служители /САС/ Синдикатът на административните служители /САС/
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Държавната администрация е в стачна готовност, ако няма увеличение на заплатите

Синдикатът на административните чиновници /САС/ Синдикатът на административните чиновници /САС/ „ Подкрепа “ разгласи, че членовете му са в протестна подготвеност, защото не е планувано нарастване на заплатите на администрацията.

Пълното писмо:

Синдикатът на административните чиновници /САС/ „ Подкрепа “, показва мощното безпокойствие на членовете си, работещи в държавната администрация, и по съответно на работещите в системата на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, Националният застрахователен институт /НОИ/, Агенция за обществено подкрепяне /АСП/, Агенция по заетостта /АЗ/, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ и Агенция по вписванията /АВ/ във връзка с неналичието на планувани средства за увеличение на заплатите в рубрика „ Разходи за личен състав “ в плановете на ЗБНЗОК, ЗБДОО и ЗДБРБ за 2022 г.

Горецитираните администрации са публични институции от изключителна значимост в едни от основните сфери от национално значение – опазване на здравето, пенсионна система, обществено подкрепяне, претовареност, условия на труд, надзор по съблюдаване на трудовото законодателство, охранително регистърно произвеждане и така нататък. През годините активността им претърпява съществени законодателни, методически и организационни промени. Финансово необезпечени обаче остават напъните на всички чиновници, положени по отношение на непрестанно увеличаващите им се отговорности, в това число и при въвеждането на здравните, икономическите и организационните ограничения за преодоляване на следствията от рецесията /COVID-19/.

Налице е развой на непрекъснато повишаване размера на работа на заетите в държавната администрация и по-специално тази част от администрацията, натоварена с директното обслужване на жители. Неефективната и несправедлива „ промяна “ в административния бранш, стартирала през 2012 година, сътвори съществени обществени несъответствия, от една страна, а от друга, породи неприемливи и непродуктивни противодействия в границите на самите администрации.

Към това следва да се добави дългогодишно провеждана политика на дискредитиране на държавния чиновник пред обществото, като в общественото и медийното пространство манипулативно се оповестяват погрешни изказвания, както за броя на служащите и чиновниците в държавната администрация, по този начин и за размера на техните хонорари, гарнирани с тълкования за всевъзможни „ привилегии ”.

През 2021 година в огромна част от държавната администрация не бе осъществено актуализиране на работните заплати, а неналичието на нарастване през 2022 година при комплицираната епидемиологична конюнктура, повишението на цените и свързаната с това възходяща инфлация, може да се квалифицира само като популистки акт на демонстративно неуважение към труда им!

Във връзка с гореизложеното, Синдикат на административните чиновници „ Подкрепа “ насочва към Вас следните обективни претенции, като се надява, че Вие, в качеството си на ръководещи, си давате сметка, че държавната администрация е тази, която следва да извършва политиките на всяко едно държавно управление на терен, че работещите там са тези, на чиито рамене се крепи доверието към държавността и институциите изобщо!

Настояваме:

В Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година да се заложи нарастване с най-малко 10% в перо „ разноски за личен състав ” по отношение на 2021 год., за служащите и чиновниците в системата на НЗОК;

В Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година да се заложи нарастване с най-малко 15% в перо „ разноски за личен състав ” по отношение на 2021 год., за служащите и чиновниците в системата на НОИ;

Настояваме в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година да бъдат заложени средства както следва:

За част от второстепенните разпоредители с бюджетни средства към Министерството на труда и обществената политика, а точно АСП, АЗ и ГИТ да бъде заложено нарастване с най-малко 15% в перо „ разноски за личен състав “;

За Агенция по вписванията да се заложи нарастване с най-малко 15% в перо „ разноски за личен състав ” по отношение на 2021 год.,;

Освен във връзка с възнагражденията на служащите и чиновниците в държавна администрация, следва да се намерения и за увеличение на средствата за прехрана и за финансови разноски във всички горецитирани административни структури. Това е извънредно належащо имайки поради увеличението на разноските, с оглед застраховане на средства за стерилизация и предотвратяване, консумативи, командировъчни за осъществяване на инспекции, нарасналите разноски на комуналните услуги и най-много електрическа енергия, както и поради остарелите сграден фонд, съоръжение и механически средства.

Необходимо е и да се планува опцията за подкрепяне на общините за реализиране на нарастване на заплатите и в общинските администрации в размер на най-малко 15%.

Следва да се обърне и съществено внимание във връзка с нарастване с най-малко 40% на стандартите по делегираните от страната действия в обществената сфера и услуги (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от фамилен вид и др.), както и да се подсигурява, че с повишаване на средствата за делегирани действия, най-малко 15% ще бъдат предопределени целево за нарастване на заплащането на чиновниците в обществените грижи, считано от 01.01.2022 год. Увеличението на стандартите ще даде опция и за даване на качествени грижи и услуги на най-рисковите обществени групи – деца в риск, хора с физически и душевен увреждания, възрастни хора, деца и младежи с нужда от непрекъсната здравна грижа и пр.

Посочените съответни претенции са резултат от направено изследване на настройките на синдикалните ни членове - чиновници в съответните административни структури. В отговор на отправено към тях запитване и като последица от редицата дискредитиращи изказвания, в които прозира незаслужено и голословно неглижиране на труда им, досега, десетки синдикални структури на САС „ Подкрепа “ (включващи хиляди служители), са изразили подготвеност за присъединяване в протестни и/или протестни дейности за отбрана на правата и ползите си, включително и ефикасни протестни дейности и прекратяване на осъществяване на служебните отговорности! Единствената причина, заради която досега не са подхванати съответни стъпки в тази посока, е нежеланието на чиновниците, справедливите им дейности да бъдат употребявани за политически цели.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР