Синдикат Образование към КТ Подкрепа предлага да има прекатегоризация на

...
Синдикат Образование към КТ Подкрепа предлага да има прекатегоризация на
Коментари Харесай

Предлагат прекатегоризация на учителския труд към втора категория

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " предлага да има прекатегоризация на учителския труд към второкласен труд, а добавката от учителския пенсионен фонд да стане безусловна, даже и прилагане на средства от нея за ранно пенсиониране на учители и шефове.

В позицията се установи, че мощно подложените на критика делегирани бюджети са се усъвършенствали с прибавянето на съставените елементи за " паралелка " и " физическа " среда, само че главният им минус не са те самите, а незадоволителните средства, които се преразпределят посредством тях. Прибавянето на финансовия съставен елемент " преподавател " би имал смисъл единствено, в случай че средствата по единните разходни стандарти се усилят с най-малко 25 %, а средствата за обучение станат 6 % от Брутният вътрешен продукт. Защото в този момент е социална загадка, че в учебните бюджети не доближават средствата за поправки на физическата среда, а прекосяването на едносменен режим и целодневна организация е невероятно със сегашните средства за обучение.

Въпреки несъвършенствата синдикатът " Образование " твърди, че няма да допусне излизане от режима на делегираните бюджети в учебните заведения и ще се бори интензивно за прекосяване на детските градини на делегирани бюджети, тъй като това може да се усъвършенства, се споделя в позицията. В нея се декларира, че " към момента е несполучлива борбата с несъразмерната административна тежест в системата на образованието, политика, която назоваваме бумащина и която затлачва цялата система ".

Според " Образование " възходящата експанзия в клас, неналичието на принадлежности за предварителна защита на този циничен развой и сложното партниране с някои родители, са знаци за несполучливата към този момент политика за образование на учениците в просветителните институции. Факт е Стратегията за възпитанието и граденето на полезности в просветителните институции, само че без ясните отговорности към българските родители, посредством обезпечено деяние на учебния устав, като категорично наложителен акт, без императивни наказания към учениците - извършители, възпитанието в просветителните институции е задача невъзможна.

Екстремните условия, които сложиха заради пандемията цялото общество и образованието напрегнат и стрес, потвърдиха безапелационно изключителното място на учителя в просветителния развой, неговата роля и нужда. Обещаното и осъществено двойно нарастване на учителските заплати способства за слагането на педагозите на полагащото им се място в обществото. Трудът им се оцени като стратегически значим, съпоставим с този на лекаря. Повишеният престиж и статусът на българските учители несъмнено привлякоха и мотивираха в образованието повече млади учители, както и студенти, които се насочиха към педагогическите специалности, се регистрира в позицията.

Друга сполучлива политика от последните години е тази за нововъведения в българското обучение. Повече от 500 учебни заведения обявиха и безапелационно получиха статута за " Иновативно учебно заведение ". Важна и неоспорима роля тук има и Националната стратегия на МОН " Иновации в деяние ". Дигитализацията на просветителния развой, въпреки и предпочитана и със мощно декларирано предпочитание, стартира доста постепенно. Административната електронизация се вкара по-активно, което оказа помощ на шефове и учители да усъвършенстват своята работа. Пандемичната конюнктура наложи внезапно и безапелационно въвеждане на отдалеченото образование. Станахме очевидци на исторически скок в методическата цифровизация, която даде късмет на учителите да не прекъсват образователния развой при изключителните условия. Днес към този момент над 70 % от учебните заведения имат построени и одобрени просветителни платформи, а основаването и увеличението на STEM кабинетите и центровете, обезпечаването на учебните заведения с цифрова техника и безвъзмезден интернет, е първокачествен приоритет на МОН, регистрират от учителския профсъюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР