Синагогата във Видин, която е втората по големина в България,

...
Синагогата във Видин, която е втората по големина в България,
Коментари Харесай

След десетилетия в разруха: Реставрират синагогата във Видин

Синагогата във Видин, която е втората по величина в България, скоро ще върне остарелия си искра. Тя обаче няма да е молитвен дом, а културен център.

Започна реставрацията на постройката, която от десетилетия е подложена на опустошение. За възобновяване ѝ е обезпечена безплатна помощ по оперативна стратегия „ Региони в напредък ". Общината ще употребява и заем.

Близо 10 милиона лв. са нужни, с цел да бъде възобновена в този момент синагогата във Видин. Строена е по сходство на тази в Будапеща. Издигната е с дарения единствено за година.

" Еврейската общественост подхваща ограничения за изграждане на синагога още през 1888 година и с доста дарения, в това число е желана помощ и от Народното събрание и Видинската община е приключена през 1894 година ", споделя Светлана Кръстева, шеф на Държавен списък - Видин.

Някога наричали синагогата „ белия лебед на Дунав ", тъй като се виждала от надалеч край реката.

Била е молитвен дом за евреите повече от 50 години.

" След всеобщото изселване на евреите от Видин след 1949 година, тук остават доста дребна общественост и тогавашната видинска еврейска община взема решение през 50-те години да подари постройката на видинската община ", сподели Светлана Кръстева, шеф на отдел " Държавен списък " - Видин

Години наред синагогата е употребена за склад, до момента в който при започване на 80-те години било решено постройката да се трансформира в концерна зала поради положителната звучност.



" Започнало е подсилване, то е видно какво е осъществено и при започване на 90-те години към този момент се е стигнало до покрива да се ремонтира, като е отхвърлен остарелият покрив и тогава стопира финансирането, стопира се строителството ", добавя Кръстева.

Повече от четвърт век се чака постройката да бъде възобновена.

" Беше ни доста мъчително и болно такава хубава постройка да не се резервира през вековете ", сподели Роза Маринова, ръководител на еврейската организация във Видин.

" С тия четири кули на брега на Дунав, наподобяващи на транспортен съд е доста величествена. Всички идват тука, посетители на Видин, особено от Израел, които сядат навън и плачат и се чудноват по кое време ще се оправи това нещо ", споделя Стрея Пунчева от еврейската общественост във Видин.

За да бъде реставрирана, синагогата е дарена от организацията евреите в България на Общината във Видин. Вече ще е с друго предопределение.

" Да бъде потребна за общността на Видин. Ние молитвен дом не можем да я създадем. Нямаме евреи задоволително за молитвен дом ", споделя Пунчева.

Сградата ще бъде превърната в културен център. Ще носи името на международно известния художник Жул Паскин, който е роден във Видин.

" Нашият блян е напълно да я възстановим във типа, в който е била, без изобщо да вършим никакви наши усъвършенствания или намеси. Тази постройка ще стартира фактически един доста разнороден живот. От разнообразни културни мероприятия до разнообразни четения концерти, филми ще могат да бъдат представяни. Също по този начин се отделя едно особено помещение, по този начин с голяма признателност към еврейската общественост, която в действителност подарява тази постройка ", споделя проектант Драгомир Йосифов от проектантския екип.

Синагогата е издигната до постройката на митрополията във Видин и джамията на Осман Пазвантоглу. Съвсем близо е до крепостта „ Баба Вида ". Още от идната есен ще може и да се посещава от туристите.

Автор: Анжела Каменова

Снимки: Милена Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР