Символичният Часовник на Страшния съд остава и през 2019 година

...
Символичният Часовник на Страшния съд остава и през 2019 година
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд показва едва 2 минути преди глобалната катастрофа

Символичният Часовник на Страшния съд остава и през 2019 година на 2 минути от нуклеарна война. Това оповестиха учените, създатели на плана The Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Така те резервираха вероятността от съдбовен конфликт на планетата от предходната 2018 година.

Според тях решението им би трябвало да се възприема „не като знак за непоклатимост, а като съществено предизвестие към водачите и хората по света“.

Учените предизвестяват, че човечеството е изправено по едно и също време пред две екзистенциални закани: нуклеарните оръжия и климатичните промени. Те акцентират, че през последната година тези съществени закани са се нараснали поради разрастването на осведомителната война, която подкопава демокрацията по света, усилва риска от тези и други закани, слага бъдещето на цивилизацията пред голяма опасност.

Две минути преди Апокалипсиса е бил часовникът и през 1953 година, когато страхът на хората от Студената война бе достигнал най-високо равнище, припомниха те. В тази година бяха осъществени и първите опити с атомна бомба.

Часовникът на Страшния съд бе основан от учените през 1947 година. За миналите от този момент близо 70 години ситуацията на стрелките се е променяло 23 пъти. Най-много назад- на цели 17 минути те са били през 1991 година, в края на Студената война и започване на нуклеарното разоръжаване в света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР