Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на

...
Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на
Коментари Харесай

Колко тежи Айфеловата кула и какви тайни крие?

Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на своя основател Густав Айфел. Извисяващият се посред Париж паметник е придобил сериозен статут на звезда през днешния ден. Завършена през март 1889 година, тя е един от най-разпознаваемите монументи в света.

Кулата, известна още като " Желязната лейди ", приема близо седем милиона туристи годишно. Но макар славата си, кулата продължава да крие секрети.

На компанията, която я проектира и построява, като входна арка на Световното ревю в Париж, ѝ лишило 2 години, с цел да я приключи.

Тази изключителна железна структура буди любознанието на мнозина и има за какво, защото крие доста секрети, разкривани последователно във времето.

Ето някои от по-любопитните обстоятелства за Айфеловата кула, за които може би даже не подозирате:

Скрит апартамент

Ако бяхте виновни за построяването на Айфеловата кула, къде другаде бихте живели с изключение на в... Айфеловата кула? Гюстав Айфел, който проектира тази забележителност, си построил дребен апартамент на най-горното равнище на кулата. Извисяващото се в небето над града леговище има плюшени килими по пода, маслени картини по стените и даже роял. Само на няколко VIP персони, като ученият-суперзвезда Томас Едисън, е било разрешавано да посетят това скрито местенце в кулата. Апартаментът потъва в давност след гибелта на Айфел и малко на брой знаят за него до 2015 година когато е отворен за публично гледане.

Лаборатории в небето

Върхът на Айфеловата кула наподобява идеалното място за проучване на звездите и времето. Това е считам и самият Айфел, който проектира две дребни лаборатории на третото равнище на кулата, където да работят астрономи и метеоролози. Айфел организира и свои лични опити. За да научи повече за това по какъв начин обектите се движат против теченията, той пуска предмети, прикрепени към въжета от второто равнище на кулата (около116 метра над земята) и следи по какъв начин падат.
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС  Колко тежи Айфеловата кула и какви секрети крие?

Размери и тегло

Размерите и тегло на Айфеловата кула са едни от нещата, които интригуват нейните гости. Височината ѝ е сходна на тази на постройка с 81 етажа и е с внушителните 324 метра.

В продължение на четири десетилетия Айфеловата кула е най-високата конструкция в света. Със своите над 300 метра в деня на откриването си през 1889 година, тя е съвсем двойно по-висока от предходната най-висока конструкция в света – 170-метровият монумент на Вашингтон. Тя остава най-високата сграда в света до завършването на 319-метровата Крайслер Билдинг в Ню Йорк през 1930 година Въпреки това Айфеловата кула съумява да засенчи по височина постройката " Крайслер " когато на върха ѝ е добавена антена през 1957 година

Тези внушителни размери на желязната структура водят разумно и до въпроса: " Колко тежи Айфеловата кула? ".

Добавянето на предавателна антена на върха на кулата през 1957 година я трансформира в най-високата структура във Франция, а тежестта ѝ от 10 100 тона е внушително. Цялата железна структура тежи 7300 тона, а общото тегло е 10 100 тона, като през днешния ден с това количество метал е вероятен градежът на три сходни кули като Айфеловата. Интересен факт е, че кулата трансформира размерите си, въпреки да е единствено със сантиметри. Вятърът оказва въздействие върху разположението на кулата с към 12 см., а слънцето и нагряването могат да провокират отклоняване в размера с до 18 cм.

Истински цветове

Айфеловата кула има много цветна история - безусловно. Тя не един път е сменяла цвета си. Първоначалната конструкция е тъмночервена. През 1899 година е оцветен в жълто. Преди към 50 години кулата е покрита с бронзова багра. Днес Айфеловата кула, която се боядисва на всеки няколко години, е покрита с съвсем 16 000 галона багра.

С взор в бъдещето и 100-годишнината от Френската гражданска война

Организаторите на Световното ревю през 1889 година, която бележи 100-годишнината от рухването на Бастилията и началото на Френската гражданска война, провеждат открит конкурс за план на величествен център, в който да се обитава Световното ревю. От 107 оферти те избират дизайна, показан от Айфел.

Изложението, което за първи път е извършено в Лондон през 1851 година, е сборен пункт на всички визионери, мечтатели, изобретатели, иноватори и тези, носещи духа на Викторианската ера. На международните панаири се демонстрират авангардни изобретения, архитектурни нововъведения и изкуство от цялостен ​​​​свят. Те първи показват на света доста " футуристични " изобретения, в това число виенското колело, тв приемника, рентгеновите апарати и фунийките за сладолед.
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС  Колко тежи Айфеловата кула и какви секрети крие?

ТУК можете да разгледате виртуална галерия, отдадена на построяването на този възвишен знак.

Айфеловата кула в числа

• Когато кулата е открита през 19-ти век, тя е била най-високата постройка в света с височина 312,11 метра.

• Айфеловата кула има 1665 стълби и три платформи за наблюдаване.

• Близо 80 километра електрически кабели покриват структурата.

• На върха на Айфеловата кула има 120 антени.

• Кулата е направена от 18 000 стоманени елементи, закрепени с болтове с над 2,5 милиона нитове.

• 20 000 крушки осветяват забележителността всяка вечер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР