Симптомите са разнообразни и варират от кашлица и висока температура

...
Симптомите са разнообразни и варират от кашлица и висока температура
Коментари Харесай

Грип, ковид и цял букет от заболявания тръшнаха хиляди болни по празниците, но страшното тепърва предстои

Симптомите са разнородни и варират от кашлица и висока температура до повръщане и диария. Налице е композиция от вируси, изключително при по-малките деца

Грип, коронавирус и цялостен букет от респираторни болести оставиха на легло над 6000 души по празниците, демонстрират данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Сред най-засегнатите са малчуганите, оповестява " Телеграф ".

Симптомите са разнородни и варират от кашлица и висока температура до повръщане и диария. Налице е композиция от вируси, изключително при по-малките деца, оповестяват педиатри.

Лекарите чакат през идващите седмици циркулацията на грипа да се ускори. Пикът на зараза от инфлуенца у нас нормално е в края на януари и началото на февруари.

През зимата ще ни нападат вариантите „ Виктория “, „ Уисконсин “ и „ Дарвин “, като последният има капацитет за по-широко разпространяване, защото хората рядко са се срещали с него и нямат имунитет против този патоген, сигнализират здравните управляващи. Преди празниците Националната референтна лаборатория публично потвърди 12 случая на грипен вирус.

Точно месец преди Коледа пък бяха засечени да циркулират първите за сезона грипни вируси в България в клинични проби на две пациентки, приети в болница в МБАЛ-Сливен. Очаква се у нас тази зима да преобладават грипните варианти от вид А.

Поне осем разнообразни вирусни инфекции пък нападат децата сега, демонстрират данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания. От лечебните заведения се изпратени 72 клинични проби на най-малките пациенти на възраст под 16 години, като малчуганите са изследвани за най-разпространените респираторни вируси, присъщи за този сезон.

Най-висок е броят на децата, които са инфектирани с аденовирус и респираторно-синцитиален вирус (RSV). Именно поради RSV педиатрите регистрират взрив на бронхиолитите при дребните деца. Той е постоянно срещан респираторен вирус, който нормално предизвиква леки признаци на простуда, само че при малчуганите под две години води до съществени затруднения.

Първият допир с него може да аргументи бронхиолити и пневмонии. От пробите на дребните деца се изолират още метапневмовирус, парагрипни вируси, риновируси и бокавируси, сочат още данните.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР