Симона Караиванова и Теодора Арменкова от Сдружението Деца с онкохематологични

...
Симона Караиванова и Теодора Арменкова от Сдружението Деца с онкохематологични
Коментари Харесай

Майка на излекувано от левкемия дете пред БТВ: Дъщеря ми се спаси, защото имаше централно снабдяване с лекарства в държавата

Симона Караиванова и Теодора Арменкова от Сдружението " Деца с онкохематологични болести " разизскваха в неделния утринен болк на БТВ тематиката за трагичната загуба на 6-годишната Мария: 

``
реклама

" Мария беше златно слънчево дете, извънредно сензитивна. 

" Докторите правеха всичко допустимо. Не можем да кажем какъв брой са се постарали. Желанието на майката беше да се лекува в чужбина детето. Защото Мария е със синдром на Даун и е характерна реакцията. Ние нямаме опит при лекуването на такива деца. Отделен е въпросът с какви запаси разполагат у нас лекуващите. Събираха пари, след това положението й е се утежни и не можеше да пътува. ", описа Симона Караиванова. 

" На година се разболяват към 150 деца в България. Лечението продължава по 2-3 години, не съществува указател на децата. Лечението е дълго, използването на медикаментите е характерно, всеки би трябвало да има информация като стане възрастен. Но няма данни. ", разяснява Арменкова.

" Дъщеря ми е лекувана в интервала, когато имаше централно доставяне от Министерството на здравеопазването. След 2009 година тези функционалности бяха конфискувани от министерството и всяка болница стартира сама да доставя с медикаменти и да прави търгове. Така се стигна до спекулации, а институциите бездействаха. Ние се събрахме майки на деца, които към този момент са здрави, само че има такива, които в този момент са застрашени от неналичието на медикаменти ", добави Симона Караиванова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР