Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология,

...
Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология,
Коментари Харесай

Какви рекорди счупи февруари по света, в Европа и у нас?

Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Глобалната температура през февруари още веднъж прекрачи прага от 1,5 °C и записва стойност от 1,77 °C. За миналите 12 месеца междинната световна температура е най-високата записана в света и е с рекордните за момента 1,56 °C над доиндустриалния интервал. В Европа февруари също беше доста по-топъл от естественото и е на второ място по позитивна особеност, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за интервала 1991 – 2020 година В България февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като месечната особеност приблизително за страната е повече от 5 °C, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била даже над 7 °C. Интересното е, че в нито един ден през месеца не е имало снежна завивка в равнинната част на страната, в това число и по високите западни полета, като и в София. Всички 29 дни от февруари са били с дневна особеност над нормата, като в някои от тях позитивни аномалии са достигнали над 10 °C. С приключването на февруари към този момент може да се направи разбор и за целия зимен сезон. След като Европа записа най-топлата си зима предходната година, тазгодишната зима се подрежда на второ място, като е била с 1,44 °C по-топла, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година В България миналата зима беше най-топлата за последните 136 година, като зимните върхове се дължат главно на топлия февруари. 

Глобалната температура още веднъж прекрачи прага от 1,5 °C и записва стойност от 1,77 °C

Средната температура на въздуха през февруари 2024 година в световен проект е била с 0,81 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година и с 1,01 °C по-топла от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Тези стойности на месечната особеност демонстрират, че тя е по-висока с 0,12 °C от предходния най-топъл февруари 2016 година (Фиг. 1). Февруари 2024 година е 9-ият следващ месец с рекордно висока междинна световна температура. При съпоставяне със междинната температура на доиндустриалния интервал (1850 – 1900 г.), миналият месец световно е с цели 1,77 °C, по-топъл, стойност доста над заложените в Парижкото съглашение от 1,5 °C. Нещо повече в тази тенденция – за миналите 12 месеца (март 2023 година – февруари 2024 г.) междинната световна температура е най-високата записана досега за едногодишен интервал и е с рекордните за момента 1,56 °C над доиндустриалния интервал.

Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за февруари по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

През последното десетилетие има единствено позитивни аномалии, с аномалии над половин градус през 2016 и 2020 година Тенденцията на покачване на междинната световна февруарска температура за последните 30 години е 0,19 °C на десетилетие. 

В районен проект има доста високи месечни аномалии в Арктика, Северен Сибир, Централна и Североизточна Северна Америка (Фиг. 2). В централните щати на Съединени американски щати на 26 февруари 2024 година в 78 обитаеми места са регистрирани най-високи температури за деня, а в Омаха, Небраска, Де Мойн, Айова и Минеаполис, Минесота са измерени най-високите февруарски температури в метеорологичната историята на тези градове. Особено фрапиращ е дневният връх в станция Ватерло, Айова, където подобрението над предходната най-висока стойност за деня е с 14 °C. 

Температури над междинните са регистрирани и в по-голямата част от Южна Америка, което благоприятства високата интензивност на горските пожари там, почнала още по време на миналогодишните горещи талази. В Африка съвсем целият континент е с позитивни отклонения от нормата, като по-високи стойности има в южната част на континента. В Австралия се получиха забавни разпределения на месечните аномалии. В крайните северни и южни елементи от континента беше по-студено от нормите, до момента в който по средата на месеца топлата особеност тук-там надвиши 3 °C. В последна сметка най-малкият континент на Земята записва третия си най-топъл февруари. 

Фигура 2. Аномалии на междинната температура на въздуха за февруари 2024 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF  

През февруари 2024 година в огромни елементи на Централна и Източна Азия междинните температури са били поднормени, като огромна негативна особеност записват Камчатка, Монголия и Централен Китай. В китайския град Синдзян на 18-ти февруари е регистрирана температура от -52.3 °C, стойност доста близка до безспорната минимална температурата на Китай от -53 °C, подложен през януари предходната година. С негативни аномалии са още огромни територии в Гренландия, Антарктида и Западна Канада. 

Въпреки че феноменът Ел Ниньо продължава да отслабва, междинната температура на Световния океан остава рекордно висока. Средната месечна температура на повърхността на океана за февруари 2024 година е била 21,06°C, което също е следващ връх . Тя е с 0,27°C по-висока от предходния връх, подложен през 2016 година (20,79°C). Това е и най-високата безспорна междинна месечна стойност за всички месеци, надминавайки предходния връх от август 2023 година (20,98°C). Въпреки че Ел Ниньо има значим принос за високите световни температури на повърхността на океана през последните няколко месеца, сега то отслабва и температурите в екваториалния Пасифик са по-ниски, в сравнение с през февруари 1998 година и февруари 2016 година, които са предходните най-топли години. 

Европа записва втория си най-топъл февруари

В Европа месец февруари 2024 година беше доста по-топъл от естественото, като междинната европейска температура е била с 3,30 °C по-висока от нормата за интервала 1991 – 2020 година Тази стойност отрежда второ място по позитивна особеност, като лидер остава далечната 1990 година, с особеност повече от 4 °C. За последните 10 години междинната европейска температура се е повишила с над половин градус, което съпоставено с останалите континенти има най-висока стойност. 

В районен проект, като се изключи Исландия, Скандинавските планини и централните елементи на Европейска Русия, останалата по-голяма част от континента е била с позитивна температурна особеност. Най-голяма е тя в полярните северни острови, като Нова Земя и Шпицберген, както и в централните и югоизточни региони на Стария континент (Фиг. 3). 

Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха за февруари 2024 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

За някои страни на Западна, Централна и Югоизточна Европа февруари 2024 година е най-топлият февруари в историята им. Към този миг това е доказано за Уелс и Англия в Обединеното кралство, а също и за Германия и Румъния. Швейцария също регистрира най-топлия февруари, като там метеорологичната редица с данни води началото си от 1864 година В Италия също междинните месечни температури са доста над нормата, само че не са рекордно високи. Въпреки това, редица ски курорти в Апенините и Южните Алпи, регистрират един от най-безснежните ски сезони, откогато се развива ски спорта в страната (Фиг. 4). 

В България месечната особеност приблизително за страната е била повече от 5 °C

В нашата страна февруари 2024 година беше доста топъл месец, с една от най-големите позитивни месечни аномалии, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Средното месечно отклоняване за цяла България е повече от 5 °C, съгласно данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции. И през този зимен месец в Северна България беше по-топло от редица места в Южна. За равнинната част на страната най-голяма наднорменост се следи по поречието на Дунав и в Предбалкана, където нейната стойност е над 7 °C , което е и една от най-големите стойности през последните години. В югозападните региони аномалията е със доста по-ниски стойности, само че още веднъж с огромна разлика, по отношение на нормата, като позитивното отклоняване е към 4 °C. Тази обстановка в разпределението на междинните месечни температури докара до равнене на температурите сред Северна и Южна България. Нещо повече – да вземем за пример в Ловеч имаше междинна февруарска температура, близка, до тази на южния Сандански и южноморския Бургас. При естествен месец, или при вярно систематизиране на температурните полета, нормално в Ловеч е по-студено с към 3 °C от крайните югозападни и югоизточни елементи на страната. Топло беше и в планините, само че въпреки всичко най-високите елементи над 2000 м.н.в. имаха минимум превишение на нормата, стигащо до към 3 °C. 

Този февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като температурите са били малко по-високи от предходния рекордьор – 2016 г. 

В съвремието ни досегашният най-топъл февруари е бил през 2016 година, само че той е бил единствено с няколко десети по-хладен от тазгодишния (Фиг. 5). При информация в архивите на Национален институт по метеорология и хидрология, идващият февруари, който може да съперничи по топлота на тазгодишния, е през 1966 година, който по всяка възможност е бил с сходна особеност, само че това ще стане ясно едвам след обработката на всички данни. Много топло е било и през 1978 и 1995 година Февруари месец остава месецът, който през новото хилядолетие е кадърен да предложи и огромни негативни аномалии – това се е случило през 2003 и 2012 година Ако се върнем по-назад във времето, извънредно студено е било и през 1909 и 1929 година, когато в някои региони на страната месечната особеност е била сред 8 и 10 °C под нормата. Много студено е било и през 1954 година, 1956 година, 1965 година и 1985 година, като най-студеният месец е бил през 2017 година Въпреки това, скоростта на покачване на месечната температура от 2000 година насам е с огромна стойност и е близо 1 °C на десетилетие. 

Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха в България през февруари 2024, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година .

Февруари 2024 година се регистрира с 29 дни, всички с дневна особеност над нормата, като в някои от тях се стигна до внушителни позитивни аномалии над 10 °C. В средата на месеца имаше релативно захлаждане, което приближи температурите до нормата, само че все пак те останаха над нея. 

Февруари ще се запомни и с едно извънредно рядко събитие в нито един ден през месеца нямаше снежна завивка в равнинната част на страната, в това число и по високите западни полета, като София. 

В съвремието нямаме подобен аналог, даже през топлите 2016 и 2007 година имаме регистрирани дни със снежна завивка в равнинната част на страната. За този казус, с изключение на високите температури през месеца, роля изигра и неналичието на превалявания – като приблизително за страната те бяха единствено към 30% от месечната норма. За последните 30 години междинната февруарска температура се е повишила с към 0.8 °C, като най-голямо е стоплянето в Предбалкана с повече от 1°C. 

Каква беше миналата зима? 

В климатологията под зимен сезон се схваща развиването на времето през месеците декември, януари и февруари. Т.е. междинната температура за миналата зима е изчислена за интервала 01.12.2023 – 29.02.2024 г. 

В Европа миналата зима е била по-топла с 1.44 °C, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година, като цената е близка до миналогодишната. Тази особеност е към два пъти по-малка по стойност от най-топлата зима досега 2019/2020 година Тазгодишната особеност подрежда зимата на 2022/23 година, като втората най-топла, дружно с 2006/07 и 2015/16 г. 

  Фигура 5. Отклонение на междинната температура на въздуха за сезон зима 2023/24 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за Европа. Източник: C3S/ECMWF

В районен проект се следи сериозна разлика от една страна, сред студените Исландия, Скандинавски полуостров и Западна Русия, а от друга, доста топли централни и югоизточни региони на континента със забележителна, а тук-там и рекордно висока месечна особеност. 

Рекордно топла зима в България за последните 136 години

След като предната година също бе регистрирана рекордно топла зима, през 2023/2024 година още веднъж имаме „ нова най-топла зима “. Все още окончателните обработки на данни от февруари не са подготвени, само че и с предварителните разбори миналата зима ще бъде най-топлата за последните 136 година в България. Видно и от Фиг. 7, цената на аномалията за миналата зима е с няколко десети над досегашните рекордьори 2022/23 и 2006/07 г. 

Фигура 6. Отклонение на междинната температура на въздуха за сезон зима 2022/23 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за България. .

В районен проект най-голяма месечна особеност на зимната температура се следи в Северна България и най-много Предбалкана, до момента в който в югозападните региони и високите елементи на планините цената на сезонната особеност е двойно по-малка, само че отново със основна разлика, по отношение на нормите. 

По-детайлен районен разбор прави климатологът Цветомир Кънчев. Според неговия разбор, на север от Стара планина всички станции са отбелязали стойности за рекордно топла зима, въпреки и единствено с по 1-2 десети над предходния връх. На някои места има и по-големи разлики, които стигат до 0,6 – 0.9℃, като Добрич и Враца. В Горнотракийската равнина, както и при множеството от високите западни полета, зимата или е била рекордна, или е била единствено с по 1 десета от градуса под върха от минали години. В Югозападна България, Трънско, Кюстендилско, долината на р. Струма, Разложко и Гоцеделчевско сезонната температура на актуалната зима е с по 4 – 5 десети от градуса под върховете.

Всичките ни високопланински метеорологични станции са отчели данни под безспорните върхове от 2014 година: Мусала с 0,2℃ под рекорда; Рожен с 0,4 ℃; Мургаш – 0,6 ℃; Черни връх – 1,3 ℃ и Ботев с – 1,1 ℃. Ако би трябвало да степенуваме кои елементи на страната са съдействали най-вече за върха, то това са: Предбалканът, Дунавската низина, Черноморието, Горнотракийската равнина, Високите западни полета, Югозападна България и планините, показва Цветомир Кънчев. 

 Image
Фигура 7: Рекордни стойности на метеорологичните станции в България за зимен сезон 2023/24 г. 

Ако създадем параленост, на кой месец изискуем новите зимни рекордни стойности, то това несъмнено е февруари (Фиг. 9).

При миналите две най-топли зими главният принос за това се падаше на януари, до момента в който през тази зима имаме смяна в модела – януари беше с най-малката месечна особеност, с няколкодневен зимен интервал, само че даже и това не беше задоволително, тъй като февруари, обратно на първичните прогнози, сподели, че климатът е неузнаваемо изменен и можем да чакаме непредвиденото. 

Причините за това са голям брой световни фактори – от една страна, естествени физически процеси, като атмосферна циркулация, благоприятсваща наднормени температури, малко превалявания и неналичието на охлаждащия резултат на снежната завивка в умерения пояс, феноменът Ел Ниньо, само че от друга, и не дребната тежест има и антропогенният фактор – интензивен парников резултат, в резултат на изгарянето на фосилни горива, смяна на подстилащата квадратура, намесата в някои естествени процеси и други Пак ще отбележим, че това са световни фактори, които обаче имат директно отношение към районния климат. В мощ е и противоположната връзка, измененията на локално равнище рано или късно се отразяват и на световния климат, като могат да трансформират в една или друга посока някои естествени естествени процеси, играещи значима роля за образуване на времето и на климата на нашата планета. А за ролята на климата във връзка с водните запаси, може да прочетете повече тук. 

Автор: Симеон Матев / Климатека

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Виж още:

  • Все по-високи температури и върхове – това ли е новото обикновено? 
  • Кои бяха най-опасните метеорологични феномени по света през 2023 година?
  • Януари 2024 година: Светът записа следващия връх

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-february-2024 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-february-2024 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://eu.usatoday.com/story/graphics/2024/02/27/record-high-temperatures-across-us/72761279007/ 
  5. http://www.bom.gov.au/
  6. https://www.theguardian.com/environment/2024/feb/23/weather-tracker-china-contrasts-cold-heat-break-records
  7. https://lenews.ch/2024/03/02/this-february-switzerlands-warmest-on-record/
  8. https://www.climateka.bg/
  9. www.stringmeteo.com
  10. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР