Силвана Чаушева изгря в женския национален отбор с отличните изяви

...
Силвана Чаушева изгря в женския национален отбор с отличните изяви
Коментари Харесай

Силвана Чаушева: В Токио ще възвърнем славата на България

Силвана Чаушева изгря в женския народен тим с отличните изяви в Европейската златна лига и " Чалинджър " шампионата през последните седмици. След триумфите България се класира за Лигата на нациите.

23-годишната волейболистка получи самостоятелната премия за най-хубав нападател. Тя беше и част от отбора, който завоюва бронзов орден на международното състезание до 23 година Специално за читателите на " България Днес " Чаушева описа за своите упоритости.

- Силвана, успяхте ли да отдъхнете след толкоз доста пътувания и страсти?

- Имаме задоволително време за отдих преди да стартираме подготовка за по-важния шампионат - международното състезание. Поне при мен страстите позатихнаха. Предстоят ни още доста по-големи. След десетина дни стартираме подготовката.

- Имаше ли напрежение дали ще се справите при отсъствието на по-опитните волейболистки в националния отбор?

- Напрежение имаше във всеки мач, само че не сме разсъждавали, че множеството девойки сме нови. Фокусирахме се върху работата, която трябваше да свършим за дребен интервал от време. Селекционерът Иван Петков сътвори колектив. Аз бях състезатлка на " Марица " (Пд) при него и това постоянно ни е пособие да съумяваме. Комуникацията сред тим и треньорски щаб беше доста добра.

- Спечелихте бронз от международното до 23 години през 2017 година, записахте страхотни триумфи с " Марица " и подписахте с италиански клуб. Как оценявате класирането за Лигата на нациите на фона на останалите триумфи?

- От предходната година кариерата ми потегли нагоре. Всичко това е плод на доста труд, тренировки и ограничения, с цел да се успее. Това е при всеки спорт и е наложително за хората, които желаят нещо да реализират.

- Играхте като диагоноал, само че във вашия клуб сте посрещач. Къде се чувствате по-добре?

- Беше ми малко мъчно първоначално, когато разбрах, че би трябвало да бъда диагонал в националния тим, само че привикнах. Искам да играя като посрещач. Доставя ми по-голямо наслаждение. Не е толкоз значим постът. Важното е да играя за България. Реално в " Марица " направих три години като диагонал, тъй че не ми е непознато. Миналата година на международното до 23 години също бях на този пост. Имах увереността и самочувствието.

- Бяхте част от плана " Марица ". Тимът в този момент ще играе още веднъж в Шампионската лига. На какво се дължи възходът?

- Мога единствено да се веселя. Те имат опция да играят на най-високо равнище. За жал българското състезание не е доста мощно. Сигурна съм, че за в бъдеще ще има още триумфи.

- Имахте опция да работите и с легендата Тони Зетова, която беше ваш треньор. На какво ви научи?

- Тя държеше да бъдем експерти освен по време на мач. Обясняваше на девойките, които не са играли в чужбина, че нещата няма по какъв начин да се получат, в случай че преди този момент не са направени и на подготовка. Оттам потегля всичко. Ежедневно би трябвало да се влагаме на 100%, с цел да реализираме триумфи. Голямо наслаждение е да знаеш, че Тони Зетова е минала през това, което нас ни чака.

- Какъв капацитет има България на международното състезание в Япония (29 септември - 20 октомври)?

- Силно се надявам да създадем нещо. Отиваме, с цел да сме колкото се може по-напред. Женският ни отбор е много подмладен. В него сме множеството от девойките, които бяха на шампионата до 23 години. Надявам се и по-опитните да се върнат и да се представим по-престижно. Предполагам, че триумфите на този състав ще бъде след няколко години. Вярвам и се надявам, че в Токио може да възвърнем славата на женския волейбол.

- Какво още би трябвало да подобрите самостоятелно във вашата игра, с цел да бъдете на още по-високо равнище?



- Човек се учи, до момента в който е жив. Аз не върша изключение. Ще се изучавам през цялата кариера. Има какво да надградя във всеки детайл.

- През 2017-а доста от националките споделиха, че мъжкият отбор е по-обгрижван от федерацията, в сравнение с женският. Промени ли се това?

- Винаги е било по този метод, само че през тази година нещата при нас са по-добре. Имаме доктори, които се грижат за нас. Разполагаме с възобновяване и екипировка. Няма по какъв начин да се оплача от отношението. Надявам се всяка година да е по-добре.

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР