Силно земетресение в Източен Афганистан тази нощ. Съобщава се за

...
Силно земетресение в Източен Афганистан тази нощ. Съобщава се за
Коментари Харесай

Най-малко 920 загинали при силно земетресение в Афганистан


Силно земетресение в Източен Афганистан тази нощ. Съобщава се за минимум 920 жертви. Около 620 души са ранени, сподели представител на талибанските управляващи пред телевизия Толо нюз, съобщи ТАСС.

Земетресението с магнитуд 5,9 е станало на дълбочина 10 км към 1:30 ч. покрай границата с Пакистан, уточни Геоложкият институт на Съединени американски щати. По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 съвсем на същото място и по същото време.



Трусът е с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - основния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан.

Повечето от доказаните жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за починали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия.

Много здания са развалени и хората са блокирани вътре, съобщи за Агенция Франс Прес заместникът му Билал Карими.

" Призоваваме избавителните служби неотложно да подкрепят жертвите от земетресението, с цел да се избегне филантропична злополука ", написа той в " Туитър ".



90 къщи са разрушени в Пактика. Смята се, че десетки хора остават под руините. Много от ранените са откарани в лечебни заведения с коли за спешна помощ и хеликоптери.

Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф сподели, че е " надълбоко накърнен " от нещастието и добави, че управляващите на страната поставят старания да подкрепят афганистанските.

Организация на обединените нации също означи, че изследва потребността от помощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР