Силно земетресение с магнитуд 7,6 удари Филипините, последвано от четири

...
Силно земетресение с магнитуд 7,6 удари Филипините, последвано от четири
Коментари Харесай

Силни земетресения удариха Филипините

Силно земетресение с магнитуд 7,6 удари Филипините, последвано от четири огромни вторични труса, които накараха жителите да избягат от крайбрежните региони, преди предизвестията за цунами да бъдат анулирани.


Първоначалният трус удари край крайбрежията на страната на дълбочина 32 километра на към 21 километра североизточно от община Хинатуан на остров Минданао.

В продължение на няколко часа, четири мощни вторични труса с магнитуд 6,4, 6,2, 6,1 и 6,0 удариха района.

Първоначалното земетресение провокира предизвестия за цунами, които по-късно бяха отстранени. Това накара жителите на Минданао да изоставен постройките, да изтеглят болница и да търсят по-високи места.

„ Очаква се разрушително цунами с животозастрашаващи височини на вълните “, разгласи Филипинският институт по вулканология и сеизмология в X.

Тихоокеанският център за предизвестие за цунами в Хавай по-късно сподели, че заплахата е минала.


Предупрежденията за цунами бяха в действие до източното тихоокеанско крайбрежие на Япония, като в някои региони бяха следени дребни талази до 40 сантиметра.


Сержант от полицията в Хинатуан Джоузеф Ламбо сподели, че земетресението е било " доста мощно ", само че няма известия за жертви или огромни материални вреди.

„ Уредите паднаха от рафтовете в полицейския офис и два тв приемника бяха счупени “, сподели Ламбо пред Агенция Франс Прес.

„ В момента нямаме известия за вреди или жертви, само че хората се изтеглят заради предизвестието за цунами. “

Ламбо съобщи, че на 45 000 поданици в общината е било подредено да изоставен домовете си и доста от тях отиват пешком или с транспортни средства до по-високи места.

„ Треперех от боязън, основно поради експлодиращи електрически стълбове “, сподели локален гражданин. „ Беше доста травматично. “

В град Бутуан, северозападно от Хинатуан, санитарите изтеглиха пациенти на колички и в инвалидни колички от локалната болница.

Само преди две седмици земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер удари Минданао. То умъртви минимум девет души и унищожи доста здания.

Земетресенията са всекидневие във Филипините, ситуирани по продължение на тихоокеанския „ огнен пръстен “, дъга от интензивна сеизмична и вулканична интензивност, която се простира от Япония до Югоизточна Азия и тихоокеанския басейн.

Повечето са прекомерно слаби, с цел да бъдат усетени от хората, само че мощните и разрушителни трусове идват на инцидентен принцип, без да има налична технология, която да планува по кое време и къде ще се случат. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР