Силно скептичен съм към резултати от публичните преговори между Киев

...
Силно скептичен съм към резултати от публичните преговори между Киев
Коментари Харесай

Венелин Петков: Не може жертва и агресор да преговарят, трябва тиха дипломация

" Силно песимистичен съм към резултати от обществените договаряния сред Киев и Москва, които се водят сега. Не може жертва и агресор да договарят и това да има резултат . Войната беше непредвидена, минимум подобен ход на войната беше предстоящ от Владимир Путин и от неговия кръг. Войната се проточи ужасно доста време, лиши извънредно доста жертви и от двете страни. Оказахме се в обстановка на призрачен сън, цялостен парадокс, от който излизане няма . Нито Русия може да излезе от това тресавище, в което се вкара сама, нито Украйна може да излезе от тази обстановка. Сега може да помогне тихата дипломация - сред Съединени американски щати, Европа и Русия , с цел да се реализира решение, което да разреши войната да спре бързо, да разреши на Русия да се измъкне от тази обстановка с чувството, че не се е провалила тотално ". 

Това разяснява пред БНР журналистът Венелин Петков, новинар, боен кореспондент. Днес той се занимава с аналитична активност. И добави, че тихата дипломация е трябвало да се води още след разпадането на Съветския съюз

По думите му " ние се намираме в обстановка на класическа война, при която достъпът на журналистически екипи е мощно стеснен ". 

" Логично е медиите да изтеглят екипите си на безвредни точки. Затова нямаме достъп до информация от първа ръка. Но човешкият живот е по-голям... Следя всички медии, западни, български и съветски.  Дори в 100% от пропагандата в съветските медии може да се откри зрънце потребна информация , индикацията на това по какъв начин върви пропагандата е потребно да схванеш какво се случва ". 

Той разясни, че блокирането на свободните медии в Русия от страна на съветската страна не е еднообразно с блокиране на пропагандните канали от страна на европейските страни

В предаването " 12+3 " Петков добави: 

" Много хора стават жертва на съветската агитация, изключително в България виждаме голяма маса наши съграждани, които не помнят, че ние сме самостоятелна страна , че не сме част от Русия, че имаме наши национални ползи. Не би трябвало да бъдат забранявани канали за информация, само че тази възбрана значи, че се намираме в обстановка на осведомителна война. Ако осведомителният канал, който служи като агитационен, е средство за водене на война, е разумно другата страна да спре въздействието му ". 

Според него има заплаха войната да излезе отвън границите на Украйна, само че изрази вяра това да не се случва

" В такива обстановки постоянно става комплициране, има безпорядък, стават неволни неточности, които водят до тежки последици. Достатъчно е някъде да падне бомба. Достатъчно е някой в припадък на несъразмерна страст да направи нещо, което да провокира спор, който да бъде оттатък територията на Украйна или Русия . Това може постоянно да се случи и да докара до пагубни последици... Ние сме покрай тази конфликтна зона и преливането на този спор към нас е изцяло допустимо. През последните повече от 20 години в България не беше правена инвестиция в защита, у нас има крещяща потребност от потенциал ". 

Интервюто с Венелин Петков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР