Силният снеговалеж миналата седмица засегна голяма част от територията на

...
Силният снеговалеж миналата седмица засегна голяма част от територията на
Коментари Харесай

Гл. комисар Александър Джартов: В момента в МВР се прави анализ след снежното бедствие в страната

Силният снеговалеж предходната седмица засегна огромна част от територията на страната. Имаше няколко по-специфични обстановки. В един от тях се наложи няколко часа да бъде издирван рейс край Балчик с 25 пасажери. Успяха да ги намерят и изтеглят - това разяснява в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " основен комисар Александър Джартов, шеф на ГДПБЗН.

Той сподели още, че комплицирана е била интервенцията и за обезпечаване на проходимост на пътя от Търговище към Разград, където е имало закъсали доста коли - над 30, както и един рейс.

Джартов уточни, че сега в министерството се прави разбор на обстановката:

" След такова събитие се опитваме да намерим и положителните неща, които сме създали и там, където бихме могли да си подобрим активността. Със сигурност превантивната активност е извънредно значима. Някои от нещата, които биха могли да се създадат са като затваряне на пътища да могат да бъдат почистени авансово, след което да бъдят отваряни за жителите. Когато навлязат тук-там, където изключително има предпоставки за преспи, тогава е извънредно мъчно, в това число и за снегопочистващата техника. "

Главният комисар обърна внимание и на обстоятелството, че в доста от случаите колите не са готови за зимни условия. По-добре е да не се подхваща пътешестване при такива условия, в случай че не е извънредно неотложно, посъветва още веднъж той.

Александър Джартов акцентира, че при започване на идната година системата за ранно предизвестие BG-ALERT би трябвало да влезе в употреба:

" Това, което е основано като правилник и опция за потребление на тази система е регламентирано в Закона за отбрана при бедствия, т.е. министри, регионални шефове и кметове биха могли да разпоредят потреблението на тази система, тъй като тя е допълнение към сиренната система. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР