Силни земетресения разтърсиха региона на Камчатка, Русия, предава за Фокус Румяна

...
Силни земетресения разтърсиха региона на Камчатка, Русия, предава за Фокус Румяна
Коментари Харесай

Силни земетресения разтърсиха Камчатка

Силни трусове раздрусаха района на Камчатка, Русия, предава за " Фокус "  Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция " Сеизмология " в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Камчатка се намира в район, където се събират три литосферни плочи – Северо-Американска, Тихоокеанска и Евразийска. Това обуславя висок риск от пораждане на мощни трусове. От началото на предходната година край югоизточна Камчатка са локализирани 18 трусове в магнитуден период 3.8-5.4, от прекомерно слаби до умерени по мощ. Преобладаващо епицентрите им са в акваторията на изток и едвам пет от тях са усетени от локалните поданици. Поради тектонската конюнктура – субдукция на океанската кора под континенталната от запад – множеството трусове се случват по континенталния скат, на дълбочини от 40-50 до 140 километра под морско равнище.

В понеделник Единната геофизична работа на Руската академия на науките заяви за мощно земетресение в Далечния изток. Събитието е локализирано от регистрации на 73 станции и е с вълнов магнитуд 6.4; Камчатският филиал на Геофизичния институт на РАН дефинира магнитудна стойност 6.6; в каталога на Европейския център срещаме динамичен магнитуд 6.5.

Епицентърът на земетресението, станало в 15:06:55 локално време на дълбочина към 100 километра (км), е на източното крайбрежие на Камчатка в региона на Авачинския залив. Локализацията на събитието от Евро-Средиземноморския център е въз основа на повече от 900 регистрации, добре обхващащи излъчвателя, което я прави с висока акуратност. Шест от регистра-циите са от български сеизмични станции; решението дефинира разстояние от България до земетръсното огнище на към 8600 км. Голямата дълбочина на източника не допуска формиране на цунамни вълни; по този начин и предизвестие не е оповестено.

Земетресението е усетено и вътре в домове и офиси, и навън по улиците. По предварителна информация потърпевши и опустошения няма. Сведения на очевидци свидетелстват за съществуване на паднали предмети, своеволно придвижване на мебели и напуквания навътре в здания. При проучване на сградния фонд след земетресението са открити несъществени пукнатини в огромни пространства на учебни заведения и спортни зали. Засега няма сигнали за огромни вреди по постройките. Огледите не престават, като изключително внимание се обръща на положението на здания без антисеизмични ограничения във Вилючинск (21 748 ж./ 2015г.), ситуиран на брега на Авачинския залив на 25 км югозападно от Петропавловск Камчатски, в Петропавловск Камчатски (181 216 ж./ 2018 г.) – един от най-старите далекоизточни градове, пристанище на същия тихоокеански Авачински залив, в Елизово (36 240/ 2021г), ситуиран на река Авачи на към 35 км западно от Петропавловск Камчатски.

Ето каква е картината в Петропавловск Камчатски: “под краката земята наподобяваше вълна ", “подът под краката, а след това и земята просто подскачаха ", “на улицата земята се изплъзваше отдолу под краката ми " ; “мостът се залюля " ; “побягнахме на улицата ", “силно тряскаха стъкла " ; “попадаха движимости от лавици и витрини " ; “шкафове и ледник се изместиха ", “на места попада мазилка ", “в сутерена мазилката изпада ". Ефектите, обрисувани от претърпели труса, подхождат на активност сред VI и VII степен.

Граждани на Вилючинск означават “силно ", “страшно ", доста побягнали навън; в този град, намиращ се в епицентъра – отвесно влияние! – интензитетът на разтърсването надминава V степен. В Елизово, на към 35 км северозападно от епицентъра, окачествяването на въздействието като “много мощно и дълготрайно " дава визия най-малко за V степен. Земетресението е усетено едва и в Северно-Курилск на 290 км южно и едвам в Уст-Камчатск на повече от 450 км север-североизточно от епицентъра.

Камчатският филиал на Геофизичния институт е записал 8 последващи труса с магнитуд сред 3.6 и 4.6 от същото среднодълбоко огнище. Част от тях са усетени, въпреки едва, от популацията в епицентралния регион.

В региона на вчерашното събитие от дълго време не са ставали мощни трусове. " Вероятността за мощни трусове в и към Камчатка е задоволително висока ", споделя шефът на Института по доктрина на земетръсно прогнозиране на РАН Пьотър Шебалин. И продължава: “За страдание, не са известни предвестници на сходни произшествия /за активиране на земетръсни източници на такава дълбочина/. Трябва да бъдем нашрек! ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР