Силната имунна система е нашата гаранция, че сме защитени срещу

...
Силната имунна система е нашата гаранция, че сме защитени срещу
Коментари Харесай

Как да подсилим имунитета си с природни средства?

Силната имунна система е нашата гаранция, че сме предпазени против болестотворните микроорганизми като вируси, бактерии и гъбички. Затова е значимо да знаем какви са признаците за отслабен имунитет и по какъв начин можем да го подкрепим. 
Прочетете още
Имунната система е личната отбрана на организма против патогени. Най-просто казано, зад този мощен щит стоят характерната и неспецифичната защитни системи, както и безчет защитни кафези като белите кръвни телца, ензимите и други, които се намират в цялото ни тяло: в кръвта, тъканите, по лигавиците и в лимфните възли. Всички те са извънредно значими за действието на имунитета. 

Какви са аргументите за намаляване на имунната отбрана? 

Ако защитните сили на организма стартират да отслабват, това може да се дължи на разнообразни фактори: да вземем за пример стрес за тялото заради преохлаждане при внезапна смяна на температурите, отрови и замърсяване на околната среда, вреден метод на живот и др. 

Сред постоянно срещаните аргументи за намаляване на имунитета е и излагането на продължителен стрес. Постоянното напрежение и нараснала тревога водят и до компликации при заспиване или разтревожен, накъсан сън, които също са причина за нарушено действие на имунната отбрана. Друг фактор е нездравословното хранене – да вземем за пример, потреблението на прекомерно доста захарни произведения, както и бедната на витамини и минерали храна. В тази група влизат и потреблението на цигари и алкохол, както и заседналият метод на живот. 

Признаци за отслабена имунна система

Когато действието на имунната система е нарушено, тя към този момент не може да устои и да реагира съответно на офанзивите на вирусите и бактериите и последствията от това са ясно забележими. Сред тях са честите настинки, недоволството от непрекъсната отмалялост и изнемощялост, както и компликациите с концентрацията или прекомерно бавното възобновяване след заболяване. Но най-очевидният симптом са честите боледувания. Ако усетите, че сте като „ абонирани “ за всеки вирус, който се популяризира в близост, не отлагайте вземането на ограничения за подсилване на имунитета. 

Как можем да подсилим имунната отбрана? 

- Периодите на засилен стрес, претоварване с работа, умствено претоварване, прочувствен дисбаланс и така нататък, мощно натоварват имунната система. Ако след подобен уморителен интервал, се разболеем от зараза, би трябвало да приемем това като явен знак от организма, че е време да си дадем заслужена отмора и да се погрижим да укрепим имунитета си.

- Много хора подценяват голямото значение на придвижването и спорта за нашето здраве. И въпреки всичко, като се изключи че е значимо да сме дейни, с цел да поддържаме добра форма, физическата интензивност има директно въздействие и върху положението на имунната система. За да я укрепим, е целесъобразно да спортуваме 3 пъти седмично за най-малко 30 мин. – най-добре на чист въздух.

- Количеството сън, от което се нуждае човек, е друго за всеки от нас. За мнозина са задоволителни сред 7 и 9 часа сън на нощ. Ясно е също, че достатъчният сън е значим за поддържането на добра физическа форма и здраве. Дълбокият непрестанен сън е изключително скъп, защото във етапа на покой настава и нужната регенерация.

- Чистият въздух – в това число през студените месеци – е основен фактор за имунната отбрана. Тъй като през есенно-зимния интервал през множеството време се намираме на закрито, е доста значимо честото проветряване. Затоплянето на пространствата води до изсушаване на лигавиците, което ги прави по-податливи на офанзивите на вирусите и бактериите. Добре е стаите да се проветряват най-малко 3 пъти на ден за към 10 минути. Подходящата стайна температура е 21 С, а за спалните пространства – към 18 С.

- Семейството и приятелите ни оказват мощно въздействие върху физическото ни здраве, защото чувството за сигурност и поддръжка, което ни дават, понижава отделянето на хормона на напрежението кортизол. Така че прочувствената поддръжка от общуването с близки и обичани хора е мощна поддръжка и за имунитета ни.

- За да действа вярно, имунната система се нуждае от избран набор от субстанции. Към тях спадат цинк, мед, желязо, магнезий, витамини A, C, D, E. Здравословното хранене обезпечава на организма антиоксиданти, като по този метод се противодейства на свободните радикали, а признатите храни обезпечават оптимално силата, от която тялото се нуждае за поддържането на телесните ни функционалности. 

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР