Силна тропическа буря връхлита части от Япония и пречи на ваканционните пътувания

...
Силна тропическа буря връхлита централна и западна Япония с проливен
Коментари Харесай

Силна тропическа буря връхлита централна и западна Япония с проливен дъжд и силен вятър, причинявайки наводнения и енергия спирания на електрозахранването и парализиращ транспорт, докато много хора пътуваха за будистка празнична седмица

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 14 август 2023 г., 20:53 ч. Япония с проливен дъжд и силен вятър във вторник, причинявайки наводнения и прекъсвания на електрозахранването и парализиращ въздушния и наземния транспорт, докато много хора пътуваха за будистка празнична седмица.

Бурята отслабна от тайфуна Лан рано сутринта и достигна сушата близо до нос Шиономисаки в централната префектура Уакаяма, според към Японската метеорологична агенция. Имаше устойчиви ветрове със скорост до 108 км/ч (68 мили/ч), докато се насочваше на северозапад, за да пресече региона, преди да се насочи на изток към Хокайдо над водите между Япония и Корейския полуостров, каза JMA.

Не се съобщава за жертви, но бурята е причинила преливане на реки, повреди някои сгради и парализира движението. В Майзуру, в северната част на Киото, пълноводна река накара кална вода да се влее в някои къщи. В Нара, южно от Киото, скеле на една сграда се срути, а частично срутване на стена на гара в Цурухаши, префектура Осака, спря местните влакови услуги.

Местните общини посъветваха повече от 180 000 жители в региона да се подслонят в по-безопасни сгради като читалища.

До 35 сантиметра (13,7 инча) валежи бяха прогнозирани в района на Токай в централна Япония до сряда сутринта. JMA призова жителите в района да избягват ненужни излизания и предупреди за потенциални кални свлачища, наводнения и гръмотевични бури.

Повече от 50 000 домове бяха без ток в девет префектури в централната част и западни региони, включително Осака, Уакаяма, Мие и Киото.

Бурята, връхлетяла Япония в средата на будистката празнична седмица Бон, засегна много японци, които пътуваха да посетят семействата и роднините си, тъй като операторите на транспорта и събитията в прогнозирания път на бурята са решили да спрат услугите до вторник.

Central Japan Railway Co. каза, че операциите на скоростния влак Shinkansen между Нагоя в централна Япония и Окаяма в западна Япония ще бъдат преустановени във вторник, а обслужването между Токио и Нагоя е намалено . Автомагистралите в региона също бяха затворени, а стотици вътрешни полети бяха отменени във вторник.

Представители от няколко префектури отмениха плановете си да присъстват на годишен мемориал, отбелязващ авг. 15 края на Втората световна война. Мачовете, планирани да се играят във вторник в изключително популярния годишен гимназиален турнир по бейзбол в Япония, който се проведе на стадион Koshien в префектура Хиого, бяха отложени за сряда.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР