Силна селекция от повече от 25 документални филма от България,

...
Силна селекция от повече от 25 документални филма от България,
Коментари Харесай

"София ДокуМентал" ще покаже едни от най-добрите документални филми в света

Силна селекция от повече от 25 документални кино лентата от България, Европа и света ще бъде показана по време на третото издание на кинофестивала. Той ще се организира сред 19 и 28 септември, а след всяка прожекция ще има разискване на.

" София ДокуМентал " е интернационален кино фестивал с фокус върху човешките права. Той се провежда от Балкански документален център и фондация " Конрад Аденауер ", в партньорство с и Посолството на Чешката република в София.

Основната тематика на третото му издание тази есен още веднъж е отстояването на демократичните полезности - независимост на словото и битката срещу дискриминирането. Дискусиите след всеки излъчен филм ще бъдат с екипа му или с специалисти в региона, която е наранена.

 По време на предходното издание на
© София ДокуМентал

По време на предходното издание на " София ДокуМентал ".

Акценти в програмата

Тази година фестивалът предлага асортимент на най-стойностното премиерно за България писмено кино през миналата година. Ще има и заглавия от международни А-фестивали - Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг и още доста други.

Филмите са обвързани с изключение на с тематики като пълноправие, екология, независимост на медиите, по този начин и с значими събития като войната в Украйна, бежанската рецесия, политическата неустойчивост в Европа и усилването на извънредно десни въздействия. На фокус са филми за явления като ТикТок, Навални, интернет инфлуенсъри и двата най-чакани български документални филми на годината: " Колите, с които нахлухме в капитализма " и " Нямаш място в нашия град ".

 Мартичка Божилова, шеф на фестивала
© Цветелина Белутова, Капитал

Мартичка Божилова, шеф на фестивала " София ДокуМентал "

Освен интернационален кино фестивал, " София ДокуМентал " е и креативна лаборатория за документалистика посредством своята платформа Балкански документален пазар, включваща целеви образования, наличие на интернационалните всепризнати създатели, специалисти, които поддържат и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и сериозно развиване на обществото. " Основната цел на " София ДокуМентал " е посредством стратегиите ни българското и интернационалното писмено кино да доближат до по-големи и по-млади публики, а София да бъде измежду значимите за киното европейски столици. Кинофестивалът ни ще потвърждава този капацитет всяка година и - сигурна съм - последователно ще се трансформира в мощен интернационален конгрес за забавни и новаторски културни събития от целия свят ",, шеф на " София ДокуМентал ".
 Големият спечелилият във второто издание на
© София ДокуМентал

Големият спечелилият във второто издание на " София ДокуМентал " през 2021 година - Мария Зидар от Словения с кино лентата си " Покаяние ".

Фестивалът се провежда с поддръжката на ИА " Национален кино център " и Столична община.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР