Силна и питателна супа от боб е не само вкусно,

...
Силна и питателна супа от боб е не само вкусно,
Коментари Харесай

Как се прави боб чорба - ръководство за начинаещи

Силна и питателна чорба от фасул е освен вкусно, само че и необикновено здравословно първо ястие.

Фасулът е богат на витамини, аминокиселини и фибри, микроелементи. А протеинът, който е в огромни количества, е част от продукта и се усвоява от организма ни по-добре от животинския протеин. Обърнете внимание на това, че даже след термична обработка бобът не губи потребните си свойства, което значи, че порция гореща прясно приготвена бобена супа, ще бъде доста потребна на масата за вечеря.

За готвене можете да употребявате разнообразни типове фасул – фасул, зелен фасул и консервиран фасул. Съответно, времето за готвене на супата ще зависи от определения от вас вид.

Готвенето на чорба от фасул въобще не е мъчно, само че не забравяйте, че сухият червен или бял фасул изисква авансово накисване, което значи, че би трябвало да се погрижите за това авансово. Ястие от консервиран фасул не е по-лошо на усет от бобената супа, само че изисква най-малко старания и време.

 Видове фасул

Фасулът е в идеална естетика с други артикули, тъй че има доста предписания за чорба от фасул – със зеленчуци, месо, сирене, гъби, салами, зърнени храни или морски блага.

Изберете вашия любимец сега и не се съмнявайте - ястието обезателно ще се хареса на вашите близки, без значение какъв брой са придирчиви.

Супа от червен фасул в 2 вкусни разновидността - за вегетарианци и месоядни

Червен фасул - 300 г

Растително масло (зехтин)- 2 с.л.

Моркови - 1 бр.

Корен от целина - на вкус

Картофи - 1 бр.

Лук - 1 бр.

Чесън - 2-3 скилидки

Всякакъв зеленчуков бульон - 0.5 л.

Сок от лимон

Зелении, подправки - на вкус

 Боб супа

Червеният фасул съдържа доста витамини - витамини от група В и витамин С. В този фасул се събира половината таблица на Менделеев, както и доста фибри. По този метод, приготвяйки чорба от червен фасул, можете да хапнете освен вкусна храна, само че и да напълните тялото си с витамини. Ако спазвате пост или сте последовател на вегетарианската кухня, тогава аленият фасул би трябвало да участва във вашата диета, защото той е пълностоен източник на протеини. За подготвяне на чорба можете да употребявате освен изсъхнал и свеж фасул, само че и консервиран. Експериментирайки с разнообразни артикули, зеленчуковата чорба от червен фасул ще бъде неповторима всякога.

Стъпки на подготвяне

Знаейки всички преимущества на тази витаминозна чорба, можете да започнете да приготвяте здравословна и вкусна чорба от червен фасул. Ако сте решили да сготвите чорба от фасул, тогава авансово би трябвало да го накиснете, в идеалния случай за 6-8 часа. Вече накиснатия фасул залейте с вода в съответствие 1 л вода на 300 г фасул. Добавете дафинов лист, черния пипер и оставете да се вари, до момента в който фасулът омекне.

Междувременно си пригответе зеленчуците. Обелете и нарежете картофа и другите зеленчуци на ситно. Ако желаете супата да е по-пикантна, би трябвало да счукате чесъна, в случай че не - просто нарежете на ситно.

След като всички зеленчуци са нарязани, те би трябвало да се задушат за 5-10 минути. Основното нещо е да не забравяте да разбърквате понякога. Добавете обичаните си подправки и сол. Прибавете задушените зеленчуци към готовия фасул. Сипете авансово квалифицирания зеленчуков бульон и малко лимонен сок. Варите на слаб огън до цялостната подготвеност на боба.

Супа от фасул с месо

Месо по ваш избор - 400-500 г

Вода - 4 л

Фасул (бял + цветен) - 1 ч.ч.

Картофи - 4 бр.

моркови

лук

Домат (колкото по-узрял, толкоз по-добре) - 2 бр.

Подправки и зелении

 Супа от фасул

Тъй като тази рецепта за бобена супа е на основата на месен бульон, наличието на калории в това ядене ще се усили доста.

Накиснатият фасул понижава времето за готвене и разрешава да се понижат олигозахаридите, които се съдържат в боба и водят до формиране на газове.

Слагате месото във вода и го поставете на котлона.

Не забравяйте да премахвате образувалата се пяна при варене.

Измиваме боба най-малко два пъти и го прибавете към месото. Оставете да ври към час. Намалете огъня, несъразмерното бълбукане ще направи бульона мъждив и непривлекателен.

Обелете и нарежете картофите, прибавете ги към супата.

Направете класическа запръжка с лука и морковите. Докато зеленчуците се задушават, настържете доматите на едро ренде. След като лукът придобие хубав златист цвят, прибавете прясно приготвения доматен сок. Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути.

Добавете ги в тенджерата при фасул чорбата. Прибавете обичаните си подправки, пробвайте дали има задоволително сол и покрийте.

Оставете бобената супата малко да се задуши и прибавете нарязаните зелении.

Приятен вкус!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР