Силите за поддържане на мира в Кипър (УНФИКИП) решиха да

...
Силите за поддържане на мира в Кипър (УНФИКИП) решиха да
Коментари Харесай

Силите на ООН в Кипър засилват патрулирането по Зелената линия

Силите за поддържане на мира в Кипър (УНФИКИП) взеха решение да засилят патрулирането по Зелената линия - буферната зона на острова, след серия произшествия, заяви УНФИКИП на страницата си в Туитър.

Повод за решението са зачестилите през последните дни опити на турски военни да гонят кипърски гръцки фермери, работещи в селски стопанства в следената от  ООН неутрална зона на острова, отбелязва ТАСС. На 25 октомври турски военни принудили селяндур да напусне зелената линия в региона на село Дения. Миротворците от Организация на обединените нации не им попречили. Същевременно миротворците от Организация на обединените нации предотвратили подобен опит на турски военни при село Астромеритис и застанали в отбрана на фермера.

Кипър е разграничен на две елементи от 1974 година, когато турската войска нахлу в северната част на острова като реакция на държавен прелом, целящ да причисли Кипър към Гърция. През 1983 година в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република , която остава непризната от интернационалната общественост като се изключи Турция.
 
Миналата година Република Кипър подписа контракт за определяне на израелска система за наблюдаване на Зелената линия, която разделя острова на две след турското настъпление от 1974 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР