Силата на генетиката не е в лечението, а в профилактиката.

...
Силата на генетиката не е в лечението, а в профилактиката.
Коментари Харесай

Силата на генетиката е в профилактиката

Силата на генетиката не е в лекуването, а в профилактиката. Това сподели проф. доктор Людмила Ангелова, началник на УНС по здравна генетика към Катедрата по педиатрия и здравна генетика в Медицински университет – Варна и шеф на лабораторията по здравна генетика в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, на конференция за показване на новите благоприятни условия за ранно разкриване по време на бременността на тежки генетични болести посредством потреблението на неинвазивни ДНК проби, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна.
Проф. доктор Ангелова показа методите на генетична профилактика – генетично консултиране, пренатална диагностика и генетичен скрининг.
" Болшинството генетични болести не могат да бъдат коренно излекувани, само че доста от тях могат да бъдат ръководени, с цел да се отстрани или да се редуцира тежестта на положението при оставащ абнормен генотип или кариотип съгласно равнището на пораждане на разновидността. Още Хипократ е споделил, че предварителната защита е нещо по-добро от лекуването и тъкмо в този аспект оказват помощ генетичното консултиране, генетичният скрининг и пренаталната диагностика ", уточни експертът.
Проф. доктор Людмила Ангелова означи, че само в здравната генетика понятието първична профилактика или предварителна защита има друг подтекст от цялата останала медицина.
" Под първична профилактика се схваща недопускане на основаване на абнормния генотип или кариотип. Всичко останало – основан, терминиран по време на бременност, предотвратена изявата на болестта поради скрининг след раждане на индивида са към този момент вторична и третична профилактика. От тази позиция единствено генетичното консултиране може да изиграе ролята на първична профилактика, да изясни какви са рисковете за фамилията и да го насърчи или въздържи от бъдещи бременностти, при фамилии, които взимат независимо съответно решение макар ретроспективния темперамент на консултацията. Това значи, че се касае за съществуване на към този момент едно първично нарушаване в фамилията, след което то идва да търси профилактика при нас. Тенденцията би трябвало да стане проспективна, а не ретроспективна. С повсеместност на профилактиката, а не след пораждане на едно събитие, което е неприятно. При висок риск има голямо значение дали има пренатална диагностика или няма пренатална диагностика за фамилията ", уточни проф. Людмила Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР