Силата на думите ни донесе един от най-големите световни успехи

...
Силата на думите ни донесе един от най-големите световни успехи
Коментари Харесай

Думите на Георги Господинов: за 2023 - спешност, за 2024 - надежда

Силата на думите ни донесе един от най-големите международни триумфи през отиващата си година. На 24 май писателят Георги Господинов завоюва премията " Букър " за своя разказ " Времеубежище ". Каква е неговата равносметка за 2023 година и коя е неговата дума за тази и идната година?

В годината на огромния триумф, който самичък назова " Чудото на езика ", Георги Господинов погледжа към света през своето " Времеубежище " с вяра.

" Taзи премия окуражи и ще окуражава доста български писатели, че даже да идваш от дребен език или от дребна страна, нещата, които пишеш, могат да бъдат оценени, видяни и прочетени. Това е доста значимо и това го чувствам. Също по този начин, доста се веселя на хора, които ме стопират по улицата и ми казават: но, ние Ви четем и преди " Букър " ", сподели Георги Господинов, публицист.

Радостта обаче върви ръка за ръка с тъгата, тъй като за писателя тя е възприятие, от което не трябва да бягаме.

" Аз имам вяра в хората, които имат опция да изпитват горест. Не бих желал да срещам хора, които са бронирани против тъгата. Тогава човек ще изгуби сензитивност ", счита Господинов.

Чувствителност е нужна и с цел да осъзнаваш силата на думите.

" Всъщност, парадоксално тази година има доста думи. Може би, тъй като спряхме да имаме вяра в думите тотално. Аз бих споделил, че за мен думата на годината е неотложност - неотложност за сърцето и разсъдъка, неотложност да забележим това, което доближава към нас - и като войни, и като климатичен апокалипсис. Да имаме сертива за тях. За идната се надявам да е вяра .

Пожелавам да идва повече светлина и вярата да става повече от безнадежността! ", сподели още писателят.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР