Едно писмо от затвора, историята на една майка, разказ за

...
Едно писмо от затвора, историята на една майка, разказ за
Коментари Харесай

Събитията на 2023: Да се изправиш срещу Путин - лицата на руската опозиция

Едно писмо от пандиза, историята на една майка, роман за живот в непринудено заточение и за любовта към Русия – към тази Русия от 2023 година, и към тази на бъдещето. Това са хора, осмелили се да се изправят против Путин.

" Моето място е тук, в моята страна, дружно с моя народ " - тези думи ми написа човек в съветски затвор - Иля Яшин.



Арестуван е през 2022 година. Осъден е на 8 и половина години затвор за разпространяване на погрешна информация за въоръжените сили на Русия по новите закони, настоящи след началото на войната в Украйна.



За да беседвам с Яшин, му писах, с помощта на услугата, която предлага Федералната работа за осъществяване на наказванията - " писмо до пандизчия ". Той написал отговорите на ръка в пандиза и ги предал на помощник на юриста си, посредством който ги получих. Целта - да се избегне цензурата.



Частица от съветската съпротива, която през днешния ден има три благоприятни условия - да лежи в пандиза, да остане в родината си и да мълчи, да емигрира.



Анастасия Шевченко избира третата опция. Разказва ми го в дома си в Литва, където живее от предходната година.

" Ние в този момент построяваме демократично общество в заточение. Ако сме способни тук – където Путин го няма, и няма тирания, значи ще можем да го градим и там ", уверена е тя.

Анастасия Шевченко е първият човек в Русия против, който е заведено дело за присъединяване в " нежелателната организация “ на олигарха Михаил Ходорковски " Отворена Русия ". През 2019 година е задържана. Следват две години домакински арест и условна 4-годишна присъда. Наказанието ѝ е поради донос след спор с представител на ръководещата партия " Единна Русия ", присъединяване в предизборни семинари и в позволен от властта протест.



Докато е под домакински арест, умира най-голямото от трите ѝ деца - щерка ѝ Алина. Не съумява да се елементарни с нея, до момента в който е в схващане, пускат я за погребението.



Сергей Давидис е юрист, управлява план за политически пандизчии и е съпредседател на центъра за отбрана на човешки права " Мемориал ". Организацията, дружно с беларуския опозиционер Алес Беляцки и украинския Център за Граждански свободи, завоюва Нобеловата премия за мир за 2022.

" А в края на краищата, Русия потегли не на където би трябвало с идването на Путин. Той през цялото време обърна курса – първо постепенно, а по-късно все по-бързо, до установяването на авторитаризма ", счита той.

Лежи зад решетките 10 дни през 2021 година, тъй като е споделил известие за митинг в отбрана на Алексей Навални. Малко преди началото на войната " Мемориал " е премахнат от съветската власт. От предходната година Давидис е бежанец в Литва, където се срещаме.



Така едни лежат в пандиза, други са в емиграция, а болшинството се намира в съветската действителност.



За последните 5 години броят на политическите пандизчии в Русия се е утроил. Законите се ожесточават с всеки минал ден. А Путин се кандидатира за президентските избори следващата година и може да ръководи Русия до 2036 година... Сега той е на 71 години.



А някъде там – към този момент единствено зад решетките и оттатък границата, е допустима една друга Русия.

" Връщането на страната ни в общността на цивилизованите страни, нормализиране на връзките със съседите ", надява се Иля Яшин.

" Русия през днешния ден е " зона " - зона, която живее съгласно разбирания, а не съгласно закони, където хората не са свободни. Иска ми се Русия да е пълноправие ", мечтае Анастасия Шевченко.

" Русия в този момент е нападателна тирания, авторитаризъм с очевидни признаци на тоталитаризъм. А Русия в бъдеще – отвън всякакво подозрение – Русия, която ще върви по европейски либерален път ", уверен е Сергей Давидис.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР