Сигурно родителите ви често са ви повтаряли, че банкнотите са

...
Сигурно родителите ви често са ви повтаряли, че банкнотите са
Коментари Харесай

Колко мръсни всъщност са парите?

Сигурно родителите ви постоянно са ви повтаряли, че банкнотите са едно от най-мръсните неща на света, тъй като ги пипат доста хора, и елементарно можете да хванете някоя болест.

Ново проучване потвърждава, че банкнотите не съдържат задоволително количество бактерии, с цел да бъдат считани за евентуално рискови. По време на проучване, извършено от интернационален екип експерти от университета Баларът, били оценени банкноти от 10 разнообразни страни.

Резултатите от проучването демонстрират, че равнището на бактерии върху тях не е рисково за индивида. Водещият откривател лекар Франк Вризекуп твърди, че в богатите и развитите страни банкнотите съдържат доста по-малко бактерии, в сравнение с тези в бедните страни.

Той отбелязва, че в света няма потвърдена болест, развита с помощта на пипането на пари. Възрастта на банкнотата и материалът, от който е направена, въздействат върху растежа на бактериите върху нея.

 Банкноти

Международното проучване включвало откриватели от 10 университета от Австралия, Китай, Буркина-Фасо, Ирландия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Англия и Съединени американски щати.

Те анализирали 1280 банкноти от разнообразни търговски точки, които включвали хранителни магазини и кафенета, и провелили всяка банкнота за съществуването на бактерии.

Върху старите банкноти, които били по-измачкани, мръсотията и бактериите елементарно засядали в гънките. Има огромно значение и материалът, от който е направена самата банкнота.

В множеството случаи тя е направена от материал на основата на памук, само че в Австралия, Нова Зеландия и Мексико банкнотите са направени от полимерен материал, върху който били открити доста по-малко бактерии.

Някои от банкнотите даже можело да се нарекат стерилни. Медта и никелът в двадесетцентовите монети и алуминият и бронзът в доларовите монети са токсични за доста от бактериите.

Засега е мъчно да се каже до каква степен бактериите се предават от пари на човек. Но съгласно учените е целесъобразно продавачите, които пипат банкноти и монети, да не допират неопакована храна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР