Сигурно няма човек, който да не обича кисело зеле. Дали

...
Сигурно няма човек, който да не обича кисело зеле. Дали
Коментари Харесай

Защо киселото зеле ми се разваля и става лигаво? Правите тази грешка:

Сигурно няма човек, който да не обича кисело зеле. Дали на туршийка, дали готвено с месце или пък на вкусни зелеви сармички.

Киселото зеле е една от най-често приготвяните зимнини у нас. Освен, че е вкусно, то носи и редица изгоди на организма ни. Знаете, че зелето минава през разнообразни стадии на ферментация, до момента в който не стане изцяло готово и тъкмо толкоз кисело и хрупкаво, колкото го избираме. Докато зелето ферментира, се образуват най-различни субстанции, които са атакувани от бактерии. Соленият разтвор обаче не разрешава на веществата да ни навредят.

Ако обаче, заради някаква причина, зелето изплува на повърхността и не е покрито от този разтвор, тогава може да се стигне до повреждане на зеленчука. В резултат киселото зеле става лигаво, меко и се покрива с присъща слуз. Това е вследствие на контакта на микроорганизмите с въздуха.

 развалено кисело зеле

Ето още няколко аргументи за меко и лигаво кисело зеле:

висока температура в помещението, където се съхраняват съдовете със зелето използване на захар по време на приготвянето използване на йодирана сол вместо елементарна сол зелето съдържа доста нездравословни добавки – нитрати, фосфати и други химикали неподходящ съд за предпазване – в никакъв случай не приготвяйте кисело зеле в пластмасов или железен съд – могат да се отделят нездравословни субстанции при контакта с тези материали, както и зелето да придобие присъщ мирис. Предпочитайте съдове от естествени материали – бъчви, бурета, стъклени буркани… избор на несъответствуващ вид зеле – за подквасване се употребяват най-вече късни сортове зеле

Друга постоянно допускана неточност, която води до повреждане на киселото зеле, е незадоволителното количество сол, което сме прибавили към зелето.

 сол кисело зеле

Вероятно знаете, че на един литър вода е целесъобразно да се прибавят към 40 грама сол. Ако не се спазят тези пропорции, не е изключено да се стигне до развиването на нездравословни микроорганизми, които в следствие да причинят развалянето на зелето.

Всеки един, стига да има предпочитание и малко свободно време, може да се заеме с изработката на кисело зеле в домашни условия. Не е комплицирано да си го приготвите. Единственото, както казахме и по-рано, е да се придържате към точните пропорции сол и вода, тъй че най-после да не сте неприятно сюрпризирани.

Важно е също да се съблюдава и вярна яловост, тъй че продуктът в бидона да не се скапе. Ако бъдете прецизни, положителните резултати ще са обезпечени и няма да ви се постанова да изхвърляте зимнината.

Ето, че към този момент знаете каква е повода киселото зеле да се скапва. Опитайте да избегнете тези неточности и в никакъв случай няма да станете очевидци на сходно събитие!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР