Сигналите за прогрес по въпроса за предотвратяване на нов правителствен

...
Сигналите за прогрес по въпроса за предотвратяване на нов правителствен
Коментари Харесай

Ръст на Уолстрийт с около 1% в началото на търговията във вторник

Сигналите за напредък по въпроса за попречване на нов държавен " шътдаун " и оптимизмът по отношение на течащите в Пекин търговски договаряния сред Съединени американски щати и Китай способстваха за стабилен старт на търговията в сряда на Уолстрийт, като и трите съществени фондови показателя се покачват с малко под 1%.

Късно нощес двете съществени партии в Конгреса на Съединени американски щати реализираха авансово съглашение, целящо попречване на нов държавен " шътдаун " (временно преустановяване на работата на част от федералното държавно управление вследствие на спряно финансиране). Демократите и републиканците се договориха за разпределяне на към 1,4 милиарда $ за създаване на защитни уреди по продължение на 55 благи (около 80 километра) от границата на Съединени американски щати с Мексико, което обаче е много под желаните от президента Доналд Тръмп 5,7 милиарда $ за създаване на солидна стена в продължение на 215 благи. В същото време демократите в Конгреса направиха отстъпка във връзка с тяхното гледище за унищожаване на лимита на арестите на незаконни имигранти навътре в страната.

Подкрепа за днешната положителна настойка на международните фондови пазари оказва и изразеният от Съединени американски щати и Китай оптимизъм по отношение на течащите в Пекин търговски договаряния.

Индексът на " сините чипове " DJIA нараства с към 250 пункта (повишение с 1,04%), необятният показател S&P500 - с 0,94% и софтуерният показател Nasdaq Comspite - с 1,07%.

Добри покачване с сред 1% и 2% бележат акциите на водещи компании като Boeing и Caterpillar, защото те са мощно чувствителни във връзка с въпросите, свързани с комерсиалните договаряния сред двете стопански суперсили. Акциите на софтуерни компании като Advanced Micro Devices Inc, Micron Technology Inc. и Intel Corp. също напредват с сред 1,7% и 3,0%.

Трябва да се има поради, че съгласно резултати от февруарско изследване на Bank of America търговката война беше представена от интервюираните вложители като най-сериозен риск за девети следващ месец, следвана от икономическото закъснение в Китай.

Солидният растеж на петролните цени с над 2% способства за повишаване на акциите в енергийния бранш, като акциите на Exxon Mobile се покачват с 1,3%, а на Chevron - с 1,34%.

Оптимизмът през последните седмици по отношение на хода на комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, корпоративните тримесечни доклади, които до огромен степен надвишиха прогнозите, както и сигналите от Фед за най-малко краткотрайно преустановяване на политиката на последователно повишение на лихвите ставки, способстваха до добър растеж на пазарите на акции на Уолстрийт от дъната, достигнати към коледните празници.

Сега показателят S&P500 се търгува с едвам към 8% под неговия рекорден връх, доближат на 21-ви септември. От началото на годината до през вчерашния ден в това число S&P500 набъбна с 8,1%, показателят DJIA - със 7,4%, а софтуерният показател Nasdaq Comsposite - с 10,1%.

Според данни на компанията Refinitiv, към 71% от фирмите, влизащи в показателя S&P500, са показали по-добри от предстоящо облаги през последното тримесечие на предходната година. Редица анализатори обаче преценят, че през актуалната тримесечие осредните корпоративни облаги ще се окажат на отрицателна територия за пръв път от 2016-а година насам.

Майк Уилсън, основен капиталов пълководец в банката Morgan Stanley, намали прогнозите си за осреднения напредък на облагите на фирмите, влизащи в показателя S&P500, през актуалната година до едвам 1% от 4,3%, като в това време предизвести за идна криза при облагите.

" Нашите прогнози за криза при корпоративните облаги се доближават още по-бързо, в сравнение с чакахме ", уточни Уилсън и добави: " Когато преди време отправихме нашия апел за по-голям от 50% късмет за криза на облагите през актуалната година, ние смятахме, че може да отнеме малко повече време, с цел да бъдат получени доказателства за това ".

Според разбор на FactSet Research, основаващ се на финансовите доклади на 66% от фирмите в показателя S&P500, осреднената облага за четвъртото тримесечие на 2018-а година се е повишила с 13,3%. Ако това се удостовери и от останалите доклади, това може да се окаже първото тримесечие, в което необятният фондов показател не е отчел повишаване на облагите с и над 20%.

За актуалната тримесечие обаче (за първото тримесечие на 2019-а) се чака американските компании да доклада приблизително понижаване на техните облаги с към 4,3%, съгласно осреднените оценки на водещи анализатори, направени през януари. Това би било доста по-сериозен спад от междинното намаляване с 1,7%, регистрирано през последните 15 години, уточни Джон Бътър от FactSet Research. Нещата могат да се подобрят по-късно през годината, като анализаторите предвиждат ускорение на растежа на корпоративните облаги до към 9,5% през четвъртото тримесечие, само че при болнав напредък от към 1% през огромна част от 2019-а година. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР