Сигнали за два пожара в Защитена местност (ЗМ) Шабленско езеро“

...
Сигнали за два пожара в Защитена местност (ЗМ) Шабленско езеро“
Коментари Харесай

Два пожара засегнаха над 30 декара от защитена местност „Шабленско езеро“

Сигнали за два пожара в Защитена околност (ЗМ) „ Шабленско езеро “ са подадени към Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна в първите дни на 2023 година, се оповестява в уеб страницата на институцията.

Първият е от към 16:30 часа на 1 януари. При осъществен оглед е открито, че огънят е засегнал към 25 декара тръстикова растителност в северозападната част на предпазената околност. Вторият сигнал е получен в 14:00 часа през вчерашния ден.

Изгорели са към седем декара сухи тревни съобщества и тръстикова растителност в източната част на Защитена местност „ Шабленско езеро “. И двата сигнала са подадени и към чиновници на Районната работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Шабла, заради което пожарите са овладени навреме.

Не са открити наранени и бедстващи скотски типове. Очаква се изгорялата растителност да се възвърне с настъпването на пролетта.  Част от засегнатите площи попадат в две предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ - за запазване на дивите птици - „ Шабленски езерен комплекс “, и за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна - „ Езеро Шабла-Езерец “.

Предстои за случая да бъде известена Районната прокуратура в Каварна за предприемане на дейности по подготвеност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР